Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Strandskyddet ska inte stå i vägen för landsbygdens tillväxt

Annons
Strandskyddet ställer till problem på flera ställen i Sundsvallsområdet, bland annat Holmsjön, skriver Fáten Nilsson (L). Bilder: Mattias Myde / Jan Olby

Sverige har cirka 386 000 kilometer kust och stränder, något som motsvarar 9,5 gånger runt jordklotet. På många platser i Sundsvall och framför allt på landsbygden utgör strandskyddet ett hinder för utveckling av bostadsbyggande vid attraktiva strandnära lägen. Många gånger upplevs kommuners och länsstyrelsers tolkningar av vad som egentligen gäller som problematiskt.

De flesta av oss är eniga om att strandskyddslagstiftningen är viktig för att skydda den allemansrättsliga tillgången till strandområden, men även för djur och natur fortsatta existens. Lagstiftningen ska däremot inte användas som förbud mot alla åtgärder inom strandskyddat område.

Kravet att nya byggnader ska införas i anslutning till redan befintlig bebyggelse kan vara betydelsefulla i tätbefolkade områden men i många områden i Sundsvall har vi så mycket obebyggd mark på attraktiva lägen där ändring av lagen skulle vara ett sätt att få flera människor att vilja flytta hit.

Landsbygdsområden måste få särskilda möjligheter till strandskyddsdispens för att kunna utveckla samhället i strandnära områden.

Kring Holmsjön och vid andra sjöar i Sundsvall är behovet att växa som landsbygd stort. Många är intresserade att bygga och flytta till orten, men strandskyddet ställer till stora problem då man måste bygga på mindre attraktiva platser, och då känns inte lockande att investera i en bostad.

Landsbygdsområden måste få särskilda möjligheter till strandskyddsdispens för att kunna utveckla samhället i strandnära områden. Det vore rimligt med en översyn av strandskyddsregler för att möjliggöra bostadsbyggnation i områden där behovet av tillväxt är stor.

Vi liberaler är öppna för generösare och mindre byråkratisk lagstiftning om strandskyddet för att förenkla tillväxt på landsbygden.

Fáten Nilsson (L)

Nr 1 på Liberalernas kommunlista

Nr 6 på Liberalernas riksdagslista

Läs också:

► [+] Socialdemokraterna vill lätta på strandskyddet i norra Sverige: "Det här är en rättvisefråga"

Det måste bli enklare att bygga strandnära – då kan landsbygden bli attraktiv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons