Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Utrikesfödda kvinnor ska ges mer makt och möjligheter

Annons
Kvinnorna måste sättas främst i integrationspolitiken, bland annat för att förhindra hederskulturens spridning, skriver Gulan Avci,Ingeborg Wiksten och Fatén Nilsson från Liberalerna. Bild: Carina Johansen/TT

Patriarkala värderingar växer och ofriheten blir större för många kvinnor i Sverige. Bara med ett beslutsamt försvar för varje individs rätt till frihet, och som betonar att även kvinnor ska jobba, kan vi stoppa det förtryck som kostar liv och krossar drömmar.

Svensk politik har under många år missat att se de utrikesfödda kvinnorna i integrationsprocessen. De har det allra svårast att ta sig in i det svenska samhället, men om de fick samma förutsättningar som utrikesfödda män, så skulle deras etablering gå mycket snabbare.

Det är dags för ett nytt synsätt där vi liberaler sätter kvinnorna i främsta rummet genom att ge dem makt, resurser och möjligheter att bli delaktiga i samhällslivet. Vår utgångspunkt är att om man integrerar en kvinna så integreras en hel familj.

Avsaknaden av ett jämställdhetsperspektiv drabbar även barnen. När kvinnor inte deltar i etableringsinsatser, isoleras barnen hemma med sina mammor i stället för att vara i förskolan. Detta påverkar barnens möjlighet att tidigt lära sig svenska. Därför vill vi införa obligatorisk språkförskola, minst 15 timmar i veckan, för alla nyanlända barn från tre års ålder.

Många kvinnor har blivit helt beroende av sina män och tvingats leva i ojämställda förhållanden.

All forskning visar på att barn som har gått i förskolan, lättare kommer att klara av kunskapsmålen i skolan. När barnen är på förskolan får kvinnorna möjlighet att fortsätta med sin etablering eller söka jobb.

Bristen på jämställdhetsperspektiv i kombination med samhällets oförmåga att vara tydlig med vilka värderingar, regler, och lagar som gäller i Sverige, har banat vägen för att hederskulturen har växt sig stark i Sverige. Många kvinnor har blivit helt beroende av sina män och tvingats leva i ojämställda förhållanden. Om kvinnorna lärde sig svenska, fick ett arbete, och blev ekonomiskt självständiga, skulle hedersförtrycket kunna söndras inifrån av kvinnorna själva.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Både pojkar och flickor begränsas av hederskulturens förtryckande normer men det är flickorna som är de största offren i hederskulturen. Ju äldre de blir desto fler aspekter av deras liv hamnar under släktens och familjens kontroll. Just därför är kvinnorna oerhört centrala i arbetet mot hedersutsatta. De är genom kvinnorna vi kan förhindra att förtrycket går i arv till nästa generation.

Vi har inte råd att blunda och låta hedersförtrycket skörda fler offer.

Hederskulturen är inte längre ett problem isolerat till våra storstäder. Det har fått ett rejält fäste i hela Sverige. Av de samtal som inkom till det nationella kompetensteamet 2017, kom 5 procent från personer bosatta i Västernorrland. Politiken har ett stort ansvar att se problemen och arbeta förebyggande för att hjälpa de utsatta. Vi har inte råd att blunda och låta hedersförtrycket skörda fler offer. Därför krävs en integrationspolitik som sätter kvinnorna främst. Utan dem kommer vi inte kunna göra upp med denna medeltida kultur som inte hör hemma i ett jämställt och modernt land som Sverige år 2018.

Gulan Avci, integrationspolitisk talesperson Liberalerna

Ingeborg Wiksten, gruppledare för Liberalerna i landstinget i Västernorrland

Fatén Nilsson, 1:a kommunfullmäktige Sundsvall för Liberalerna

Läs också:

Människor vill jobba och försörja sina familjer – varför skriker inte folk rakt ut och protesterar?

Ulf Kristersson (M): Integration är att ställa krav – sänk bidragen för arbetslösa och skatten för de som arbetar

►[+] Hög arbetslöshet bland utrikesfödda i länet: "Vi har inte rätt typ av jobb här"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons