Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Våra årsrika ska ha en värdig och inte ”skälig” levnadsnivå

Annons
De äldre ska ha en värdig levnadsnivå, inte skälig enligt Catrin Eliasson (L). Bild: Pontus Lundahl / TT

Under två års tid kämpade jag för min mammas rätt till att få bo på servicehus. Det blev avslag på avslag med motiveringen att ”skälig” levnadsnivå kunde tillgodoses med hemtjänst. Ensamhet och otrygghet var inte skäl nog. Min mamma mådde inte bra av att inte kunna umgås med människor i sin egen ålder och prata om tider som varit. Hon mådde inte bra av att vara ensam långa tider.

Vi överklagade till Förvaltningsdomstolen och till slut gav kommunen med sig, men beskedet om plats på servicehus kom samma dag som hon gick bort. För ett par dagar sedan läste jag om en 91-årig otrygg, synskadad person med hjärtfel, som nekades äldreboende. Det gör mig ledsen. Min hund har det bättre. Det står i lagen att Mixi (som hon heter) får lämnas ensam max 6 timmar, men för människor finns ingen gräns för hur länge och hur ensam man får lämnas.

Jag förstår inte varför vi överhuvudtaget använder ordet ”skälig” levnadsnivå? Det står ordagrant under kap. 5, särskilda bestämmelser ”Äldre personer” i socialtjänstlagen:

”Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande (värdegrund) [...] Socialtjänsten ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro”

Det står också att såväl fysiska som psykiska och sociala skäl skall beaktas.

Bild: Clauio Bresciani/TT.

Ordet ”skälig” levnadsnivå när det gäller äldre personer nämns bara en gång ”det ska ingå i skälig levnadsnivå att kunna sammanbo med make eller sambo”, annars nämns ”skälig” levnadsnivå bara när det handlar om ekonomiskt bistånd.

Det ska vara en värdig levnadsnivå och inte ”skälig”. Vad är skälig? Lägsta möjliga nivå? Är det så vi vill att våra årsrika anhöriga ska bli behandlade?

Om Sundsvalls kommun skall klara utmaningen, behöver vi släppa in fler aktörer som hjälper till med utmaningen, breddar utbudet och ökar valfriheten för våra årsrika.

I Sundsvall avslås 25 procent av ansökningarna om boende – flest i länet. Vi har cirka 800 äldreboendeplatser idag och om 8-10 år ökar behovet med nästan 50 procent. Lägger du då till de som får avslag, behöver vi cirka 1500 platser om 8-10 år.

Vad vi behöver är betydligt fler trygghetsboenden, i staden men även i till exempel Alnö, Matfors och Stöde. Vi behöver också betydligt fler äldreboenden och nettoökningen av det som byggts och byggs idag är alldeles för liten, då det samtidigt rivs boendeplatser.

Om Sundsvalls kommun skall klara utmaningen, behöver vi släppa in fler aktörer som hjälper till med utmaningen, breddar utbudet och ökar valfriheten för våra årsrika. För som Liberal anser jag att även när man blir äldre ska man få välja hur man vill bo och vad man vill äta.

Catrin Eliasson, Liberalerna nr 3 på kommunlistan.

Läs också:

► L: Vi måste ta hjälp av privata alternativ för att möta efterfrågan i äldreomsorgen

Vi saknar välfärdsvisionerna hos Socialdemokraterna

L: Trångsynt av S om äldreomsorgen – är det vinster eller valfrihet ni vill begränsa?

Replik: Privatisering av äldreomsorgen är varken efterfrågat eller billigt

S: Vi värnar om våra äldres frihet och självbestämmande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons