Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygden går på knäna – regeringen höjer dieselpriserna

Annons

En månad innan valet år 2014 så lovade Magdalena Andersson (S) att bensinskatten skulle ligga orörd ifall att de vann valet. De vann valet, men bensin - och dieselskatten höjs nu med 66 respektive 60 öre. Vad hände där?   Hon har förstås kritiserats för sveket men absolut inte bett om ursäkt. Istället har hon skyllt på förlorade förhandlingar med Miljöpartiet och behov av finansiering. Det är svaga och pinsamma ursäkter även för en finansminister. En månad innan valet var hon mycket väl medveten om att hon skulle bli tvungen att förhandla med Miljöpartiet och hon visste även att hennes reformer skulle kräva finansiering. Först efter valet gjorde hon det klart även för väljarna. Det är fult.

Höjningen görs även ur ett miljöperspektiv. Regeringen menar att om det blir dyrare att köra bil så kommer färre att göra det, och då minskar även utsläppen. Det resonemanget bevisar regeringens brist på verklighetsförankring. Skulle det gå en järnväg mellan varje bygd, samhälle och stad så skulle många välja den. Nu finns det inte det, och sist jag testade så var det omöjligt att färdas via en järnväg som inte finns. Därför kommer bilen fortsätta användas på lands – och glesbygden. Det enda denna höjning på kort sikt kommer att resultera i är ett hårt slag över benen på de som bor utanför städerna. Detta i samma veva som landsbygden går på knäna.

Om man ska höja en skatt som denna så måste man se till att det finns ett miljövänligt alternativ inom räckhåll för användaren, annars ger inte höjningen önskad effekt ur ett miljöperspektiv. Även vi vill höja skatten för den som förorenar, skillnaden är att vi är noga med att alternativ finns tillgängliga. På så sätt minskar utsläppen, samtidigt som skatteintäkterna ökar.    Det kallas grön skatteväxling, och är Centerpartiets svar på sittande regerings oseriösa miljö, landsbygd – och skattepolitik. Det är en balans som regeringen onekligen inte har hittat. Med deras politik är det alltid någon som får betala dyrt för deras oansvariga skattehöjningar. Oftast är det hårt arbetande människor, denna gång är det de som bor på landsbygden. Det är något vi i CUF aldrig kommer att acceptera.

Oliver Malmén, Centerpartiets ungdomsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons