Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget har inte råd med olagliga beslut

Annons

Trots vår besvikelse att inte kunna fortsätta vårt arbete efter valet hade ingen av oss kunnat drömma om att den nya vänstermajoriteten (S, V, MP) skulle börja sitt ledarskap med att lägga orealistiska och helt olagliga förslag till beslut. Landstinget ska inte behöva lägga tid och pengar på onödiga rättegångar. Landstingets huvuduppgift är att leverera god vård till länets befolkning.

Det första halvåret av vänsterstyre har mer präglats av vilka uppdrag och rum man ska ha på kansliet, än att arbeta med en ekonomi i fritt fall. När en insatsplan äntligen kom saknade den konkreta åtgärder. Även landstingsplanen saknar mål. Hur tänker man sig då kunna styra och leda, när det inte finns något för fullmäktige att följa upp? Att de dessutom ändrar politiska beslut och kallar till nya möten titt som tätt kan bara tolkas som att den nya vänstermajoriteten har svårt att komma överens. En både häpnadsväckande och historisk åtgärd är när tjänstemän tvingas lägga med en egen skrivelse till protokollet för att majoriteten driver igenom olagliga beslut.

Vänstermajoriteten gör allt för att försvåra för länets privata vårdcentraler (VC). I sin iver att få bort dessa VC haglar förslagen tätt. Vinstbegränsningar, krav på heltider och kollektivavtal. Samtliga förslag är olagliga och spelar dessutom i praktiken ingen större roll. Länets privata VC har kollektivavtal och gör inga stora vinster. Men det är olagliga förslag som kan ge dyra rättegångar och det ger signaler att privata VC inte är önskvärda i länet.

Faktum är att de flesta invånarna struntar fullständigt i vem som tillhandahåller primärvård, bara vården finns nära, tillgänglig och med bra kvalitet. Vi är också förvånade över att vänstermajoriteten inte verkar vara medveten om att regelboken är ett avtal mellan landstinget och all primärvård i länet, det vill säga både offentligt och privat driven.

Man kan tro att vi tycker att det är bra om den nya majoriteten gör bort sig, men vi känner bara stor oro för landstinget Västernorrland och primärvårdens framtid. Vi kan därför bara tolka majoritetens utspel som stor okunskap och att ideologi går före befolkningens bästa. Att inte vilja ta till sig av framställda konsekvenser från oss i Vårdalliansen är kanske politik, men när tjänstemännen måste lägga fram en egen skrivelse till protokollet för att majoriteten tvingar fram olagliga beslut, finner vår oro inga gränser.

Vi kommer att fortsätta vårt arbete för invånarnas bästa i Västernorrland. Det innebär en nära och tillgänglig vård med hög kvalitet.

Hans Hedlund (C)

Ingeborg Wiksten (FP)

Per Wahlberg (M)

Mona Hammarstedt (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons