Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt barnen uppleva Idas sommarvisa i sommar

Annons

Vi vet att vi mår bra av att vara i naturen – ändå är vi inte alls lika mycket i den som vi önskar. En färsk undersökning från Världsnaturfonden WWF visar att barn tillbringar oroväckande mycket mer tid framför en skärm som dator eller tv, än utomhus i naturen.

WWF driver nu kampanjen Svenska Pärlor som syftar till att inspirera fler människor att komma ut i naturen och att vi skyddar vår natur mer och bättre. Pärlorna som finns över hela Sverige är skyddsvärd, vacker och unik natur som dessutom är lättillgänglig och oftast är möjlig att nå med kommunala färdmedel.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En färsk undersökning gjord av SIFO på uppdrag av Världsnaturfonden WWF under juni 2016 visar att barn i åldrarna två till tolv år tillbringar lite tid i naturen på sin fritid – och mycket framför en skärm. Föräldrarna uppger enligt undersökningen att en fjärdedel av barnen (24 procent) inte varit alls i natur som en skog, vid havet, en sjö eller en äng under den senaste veckan. Hälften av barnen (47 procent) hade varit i naturen en timme eller mindre.

Samtidigt uppger föräldrarna att hälften av barnen (49 procent) har tillbringat fem timmar eller mer framför tv:n. Och mer än hälften (58 procent) har tillbringat fem timmar eller mer framför dator, iPad eller smartphone. Och i åldrarna tio till tolv år rör det sig om över en femtedel (22 procent) som tillbringat 16 timmar eller mer framför sina skärmar.

Läs också: Ni lovade att ta hand om vår oas

Människans kontakt med naturen har minskat drastiskt de senaste hundra åren. Två tredjedelar av föräldrarna uppgav i undersökningen att de själva tillbringade mer tid i naturen när de själva var barn än vad deras barn gör i dag.

En klar majoritet (81 procent) skulle vilja vara oftare i naturen med sina barn, enligt undersökningen. Främsta anledningen att man inte är mer i naturen tillsammans med sina barn är tidsbrist. Men försök ändå att passa på att njuta av vår fantastiska svenska natur, särskilt nu när det är sommar.

Läs också: Få förstår adhd-diagnosen

Ge er i ut i skog och mark, till sjöar och ängar, med era barn på semestern. Ge barnen Idas sommarvisa! Låt dem plocka smultron och blåbär, springa vid en bäck, gå i en kohage full med blommor och surrande bin, ta ett kvällsdopp i en varm insjö eller klättra i en ek. Som en extra bonus; det är gratis.

Och Sveriges politiker – i dag skyddar Sverige endast 14 av 20 procent av den yta på land som vi har lovat till år 2020. Det är på tok för lite – det måste till en ändring.

Ett ökat naturskydd är en förutsättning för att människor ska komma ut i naturen och även i framtiden kunna njuta av den fantastiska rekreation som naturen ger oss och som ökar folkhälsan och vårt välmående. Vi vill också att framtidens barn i fortsättningen får möjligheten att uppleva Idas sommarvisa.

Håkan Wirtén

Generalsekreterare, WWF

Vicki Lee Wallgren

Chef för enheten för landmiljö, WWF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons