Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt bygga ett Baltic tower

/
  • Baltic tower vid Selångersåns mynning. Vy från Sundsvallsbron.

Annons

I det moderna samhället är det städernas identitet och de offentliga rummens kvalitet som är nyckeln till framgång. Städer med attraktivitet och stolthet skapar positiva spiraler som lockar boende och investerare.

Efter ett antal avvaktande år upplever nu Sundsvall en pånyttfödd utvecklingskraft med flera pågående projekt. Senast i raden att lanseras är ett djärvt förslag, att bygga en skyskrapa mitt i Stenstaden, på Stora torget. Såväl initiativtagaren Nicklas Nyberg som arkitekten Gert Wingårdh förtjänar ett erkännande för det modiga initiativet och den välfunna gestaltningen. Nu har ribban för det möjliga lagts upp på en ny spännande nivå. Inspirerade av detta vill vi lämna ett bidrag till det fortsatta samtalet om stadsutvecklingen. Vi tar oss friheten att utgå från i ovan nämnda projektidé och kombinerar detta med idéer vi tidigare skissat på tillsammans med olika intressenter i andra sammanhang.

Läs också: Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

Läs också: Norra kajen är ett bättre läge för Gert Wingårdhs skyskrapa

Läs också: Skyskrapan på torget väcker känslor: "Vansinnigt, sjukt, korkat, idiotiskt och alldeles fantastiskt underbart"

Läs också: Så kommer skyskrapan att byggas – "Modern men med samma material som andra hus i stenstan"

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Höga byggnader i centrala lägen kan motiveras med såväl sociala som ekologiska hållbarhetsargument. Även om byggnadsformen inte är den mest energieffektiva så medför centrala bostäder ett minskat pendlingsbehov. Höga hus har också ett stort symbolvärde, de signalerar framtidstro och stolthet. Vi föreslår att huset byggs där det kan knyta ihop nytt och gammalt, mellan Stenstan och Norra kajen. Byggnaden blir en tydlig nod, väl exponerad såväl från Sundsvallsbron som från gamla E4.

För att ge huset ett innehåll som blir unikt föreslår vi att det även inrymmer ett Baltic Center. Flera institutioner runtom Östersjön arbetar med Bottenhavets unika livsbetingelser men ett tydligt nav för samverkan och plats att exponera rönen för allmänheten har saknats. Tills nu. Detta Baltic center föreslår vi kombineras med grundskolans behov av ett KomTek. En plats där man genom experiment och utställningar får inspiration och möjlighet till fördjupningar inom teknik och naturvetenskap. Verksamheten är naturligtvis öppen för allmänheten året runt och blir ett besöksmål i sig.

Vattnet som element har även en tydlig koppling till Sundsvalls historia. Timret flottades och läget mellan Ljungans och Indalsälvens utlopp var grundförutsättningen för sågverksepokens blomstringstid. Lägg till detta det faktum att Sundsvall har ett av världens bästa dricksvatten.

Vi ser framför oss att ett antal våningar nederst i byggnaden utnyttjas för att inrymma en unik verksamhet med både vetenskaplig, folklig och historisk förankring. Ett Baltic tower.

Vi menar att naturligtvis måste man tillåta att det byggs högt i Sundsvall. Vi menar också att naturligtvis behöver inte ett sådant hus ligga på Stora torget. Alla kvaliteter kan uppnås med en annan placering, samtidigt som kulturmiljövärdena i den unika Stenstan inte riskeras. Tvärtom menar vi att en placering där land möter vatten kan ge ytterligare dimensioner såväl för bostäderna som stadsbyggnadsmässigt och konceptuellt.

Jörgen Hansson och Mats Persson

Arkitekter på Sweco i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons