Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna: Inget alternativ för oss att samarbeta med V – oroande att C kan lägga sin ideologi åt sidan

Annons
Bild: Janerik Henriksson/TT arkiv

I Sundsvalls Tidning har man kunnat följa turerna runt att bilda en ny majoritet i Sundsvalls kommun för de kommande fyra åren.

Vi i Liberalerna ser att det finns ett behov av att ha en stark majoritet som kan skapa långsiktiga lösningar för att lyfta de dåliga resultaten i såväl skolan som näringslivsrankningen. Med den utgångspunkten valde vi att sträcka ut handen till Socialdemokraterna och Centerpartiet för att bilda ett mittenstyre med fokus på skola, företagande och valfrihet.

Tyvärr valde Centerpartiet att inte ens träffa oss för att se hur vi tillsammans kunde skapa en plattform att använda som grund för att gå vidare i förhandlingarna med Socialdemokraterna.

Liberalerna grundades med liberalismen som sin utgångspunkt, vilket gör oss unika i svensk politik. Vårt parti är det enda som grundades på grund av en ideologi, och inte för att värna eller kämpa för en specifik grupp i samhället. Centerpartiet, som i dag kallar sig ett liberalt parti, hette tidigare Bondeförbundet och det hörs på namnet vilkas intressen de höll främst.

Det är kanske här vi skiljer ut oss från Centerpartiet, nämligen hur djupt rotad liberalismen och synen på vilket samhälle vi vill ha verkligen är. Det har nämligen gått att läsa i Sundsvalls Tidning att Liberalerna fått ett erbjudande om att undersöka möjligheterna att bilda ett fyrpartistyre där även Vänsterpartiet skulle ingå.

Liberalerna har varit tydliga innan valet, det finns två partier vi inte kan tänka oss att samarbeta med efter valet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Det säger vi eftersom våra ideologier och syn på hur samhället ska vara uppbyggt skiljer sig så väsentligt åt att ett samarbete helt enkelt inte är möjligt.

► Liberaler tror på företagande och tillväxt – Vänstern vill att större företag som Ikea ska förstatligas

► Liberaler tror på valfrihet inom skola och omsorg – Vänstern vill inte ha friskolor eller valfrihet inom omsorgen

► Liberaler tror på ett fritt samhälle med människan i centrum – Vänstern vill ha ett socialistiskt samhälle

Det här är bara några av de stora, fundamentala skillnaderna mellan liberaler och Vänstern som gör att vi inte ser hur ett samarbete skulle vara möjligt. Det handlar inte alltid om att vara pragmatisk i kommunpolitiken, det handlar för vår del om att synen på hur samhället ska se ut är så totalt olika att överenskommelser inte skulle vara möjliga i de flesta stora frågor.

Med detta som utgångspunkt är det ännu mer oroande att ett parti som Centerpartiet, som påstår sig vara ett liberalt parti, så lätt kan lägga sin ideologi åt sidan. Om man utan att blinka väljer ett socialistiskt vänsterparti före ett annat liberalt parti kan man inte låta bli att fråga sig hur liberalt Centerpartiet verkligen är?

Vår slutsats är att det bara finns ett liberalt parti i Sundsvall under nästa mandatperiod och vi kan lova att Liberalerna kommer att stå upp för liberalism, valfrihet och jämlikhet i alla lägen. Vi är vad vi heter.

Stefan Falk (L), gruppledare i Sundsvall

Ina Lindström Skandevall (L), ersättare i kommunstyrelsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons