Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO, SSU: Ge fler möjlighet att ta körkort – för fler i arbete

Annons
Vanligt folk måste ha råd att ta körkort, menar skribenterna. Bild: Bertil Ericson/TT

I höst blir det äntligen möjligt att få studielån för att ta körkort. Det är en välkommen reform som vi kämpat för länge, men den omfattar inte tillräckligt många. Enligt det som hittills har kommunicerats innebär regeringens nya reform att vissa långtidsarbetslösa och ungdomar utan både arbete och gymnasieutbildning kan få studielån för körkortsutbildning. Här i Västernorrland handlar det om 4 168 av de totalt 24 234 västernorrlänningar som är körkortslösa. Det är bra, men det räcker inte.

För Plus-kunder: Mobilförbud, dyrare körkort och nya regler för besiktning – flera stora nyheter för bilister under 2018

Att ha körkort är i dag avgörande för vissa yrken. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv ställer sex av tio arbetsgivare krav på körkort. Samtidigt saknar 17,4 procent av västernorrlänningarna i förvärvsarbetande ålder körkort, enligt ny statistik som LO och SSU beställt från SCB och Transportstyrelsen. Allra lägst är körkortsinnehavet bland ungdomar, arbetslösa och bland utrikes födda kvinnor. Det vanligaste skälet till att fler inte tar körkort är, enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut, att de inte har råd.

Körkortsundervisningen ska erbjudas som valbar kurs i alla gymnasiala utbildningar, inte bara i fordonsprogrammet.

Körkort ska inte vara ett privilegium för några få, utan en möjlighet för alla. LO och SSU föreslår därför:

■ Erbjud CSN-lån till alla som vill ta körkort, inte bara vissa utvalda grupper.

■ Gör B-körkort till en arbetsmarknadspolitisk insats. Körkortsutbildning ska erbjudas när Arbetsförmedlingen bedömer det avgörande för den arbetssökandes anställningsbarhet.  

■ Inför valbar körkortsundervisning på gymnasiet. Körkortsundervisningen ska erbjudas som valbar kurs i alla gymnasiala utbildningar, inte bara i fordonsprogrammet.

För många kan körkort vara inträdesbiljetten till det allra första jobbet. För andra kan det innebära en möjlighet att byta ut sms-anställningen till en trygg heltidstjänst eller att man vågar byta bana från ett yrke där man inte trivs. Våra förslag skulle förbättra både matchningen och rörligheten på arbetsmarknaden. Det leder i sin tur till stora vinster både för individen och för samhällsekonomin.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Körkort ska inte vara en klassfråga. Vanligt folk måste ha råd att ta körkort. Det är så vi bygger en jämlikare arbetsmarknad och ett jämlikare samhälle.

Stiven Wiklund

LO-distriktet Mellersta Norrlands ordförande

Welat Acar

SSU-distriktet Västernorrlands ordförande

Läs också:

Körlektioner är inget nöje – men jag väljer det alltid framför engelsk grammatik

Om alla körde som yrkesförare skulle nollvisionen vara ett steg närmare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons