Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LUF: Bostadsmarknaden ska inte krossa ungas drömmar

Annons

I torsdags fick tusentals blivande studenter beskedet att deras framtid är i Sundsvall. För många väntar den bästa tiden i deras liv. Medan andra tvingas ge upp sina drömmar om studier när de inte hittar en bostad. Bostadskrisen är inget nytt, men problematiken fortsätter ändå att växa.

Det måste bli lättare att bygga studentbostäder, för att ingen ska behöva få sina drömmar krossade av en dysfunktionell bostadsmarknad. Därför borde studentbostäder vara en egen boendeform i lagstiftningen.

[+] Bostadsboom vid Mittuniversitetet – bygger 300 lägenheter: "Väldigt yteffektivt"

Bostadsbristen hindrar unga från att ta nästa steg i livet och följa sina drömmar. Istället för att det är tidigare studiemeriter som avgör om en person kommer kunna börja studera är det istället två andra faktorer; föräldrarnas plånbok och närheten till studieorten så man inte behöver hitta ett eget boende.

Det måste bli lättare och billigare att bygga studentbostäder, därför borde studentbostäder vara en egen boendeform i lagstiftningen.

Bakgrund ska inte avgöra ens möjligheter att studera. Det ska inte spela någon roll om ditt namn är Anisa eller Anna eller om du är uppvuxen i Ludvika eller Lund, dina möjligheter att studera ska vara samma. Då krävs en bostadspolitik som ser till att det är möjligt för de som inte har föräldrar med en fet plånbok eller som inte bor vid en studentstad att hitta en bostad.

Bostadsmarknaden ska inte vara en drömkrossare, men med dagens bostadsbrist är just detta fallet. Tusentals studenter får årligen tacka nej till utbildning för de inte hittar en bostad. Behovet av nya bostäder stort, speciellt för studenter. Idag finns väldigt höga byggregler vilket gör att det är krångligt och dyrt att bygga små lägenheter.

Under den relativt korta studieperioden måste det vara viktigare att se till att de som kommit in på en utbildning får en bostad, än att bullernivån utanför huset håller samma nivå som för permanentbostäder.

Vilka föräldrar man föds med får inte avgöra om man har möjlighet att studera. Fler och billigare bostäder ger fler möjligheten att följa sina drömmar om studier.

Studentbostaden är en genomgångsbostad och används ofta studentbostaden för att samla ködagar i den ordinarie bostadskön. Det är orimligt att samma regler för exempelvis utrustning, buller och storlek ska gälla som för andra lägenheter.

En egen boendeform med förenklade regler kommer bidra till fler studentbostäder och ge ungdomar från mindre välbärgade familjer möjligheten att kunna gå sin drömutbildning.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Väldigt höga byggregler gör att det är krångligt och dyrt att bygga små lägenheter. Det måste bli lättare och billigare att bygga studentbostäder, därför borde studentbostäder vara en egen boendeform i lagstiftningen, skriver Karl Philip Nilsson (LUF). Bild: Fredrik Sandberg.

Dagens nybyggda lägenheter har ofta väldigt höga hyror. Minskat regelkrångel gör att hyrorna kan hållas nere. Från byggbolagens sida menar att man kan minska produktionskostnaderna med 20 procent genom att sänka byggkraven och ändå bygga bostäder i en god standard. En besparing som leder direkt till en sänkning av studenternas hyra.

Vilka föräldrar man föds med får inte avgöra om man har möjlighet att studera. Fler och billigare bostäder ger fler möjligheten att följa sina drömmar om studier. Det måste därför bli lättare och billigare att bygga studentbostäder, därför borde studentbostäder vara en egen boendeform i lagstiftningen. För att fler inte bara ska drömma om att studera i Sundsvall, utan faktiskt få uppleva den fantastiska studietiden i Sundsvall.

Karl Philip Nilsson, bostadspolitisktalesperson för Liberala Ungdomsförbundet

Läs också:

Miun: Vi spelar en viktig roll för att skapa en attraktiv region

Utan utveckling kommer potentiella invånare och investerare välja bort Sundsvall – vi måste tänka nytt

Knaust tänker bygga 200 studentbostäder i Sundsvall

Nya studentbostäder nära universitetet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons