Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Att lämna sitt hem ska inte ge en klump i magen – trygghet är en viktig jämställdhetsfråga

Annons
Moderaterna vill öka tryggheten i samhället, bland annat genom ökade resurser till polismyndigheten. Bilder: Henrik Montgomery/TT / Claudio Bresciani/TT

Var tredje kvinna i Sverige känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde (BRÅ 2017). Det är inget gott betyg från en stor del av Sveriges kvinnor till en av samhällets viktigaste uppgifter – att garantera trygghet.

När otryggheten tränger sig så nära inpå människors vardag uppstår hinder och begränsningar för att leva livet fullt ut. Att sätta nyckeln i låset och lämna hemmet ska inte skapa en klump i magen och att gå från busshållplatsen till sitt hem ska inte kräva blickar bakom axeln och alldeles för snabba steg. Men allra värst är den begränsning som innebär att kvinnor undviker att gå ut ensamma i sitt bostadsområde, vilket 12 procent gör. Så ska vi helt enkelt inte ha det.

Att garantera trygghet är en av samhällets viktigaste uppgifter, när så inte sker brister samhällskontraktet. Sverige är ett fritt och öppet land där ingen ska begränsas av strukturer eller rädsla. Det finns anledning att fundera på varför en tredjedel av kvinnorna i Sverige är otrygga i sitt bostadsområde medan motsvarande siffra för män är nio procent. Det är strukturer som måste brytas.

Vi moderater kommer aldrig att acceptera att vissa grupper i samhället väljer att inte gå ut eller att vissa bostadsområden präglas av hög kriminalitet och utanförskap. Moderaterna är partiet för lag och ordning, vår uppgift är att säkra tryggheten och bryta de strukturer och rädslor som hindrar människor i deras vardag.

Vi vill att polisen ska kunna bedriva kamerabevakning på fler brottsutsatta platser och strategiskt viktiga platser utan tillståndsplikt.

Vi vill stärka tryggheten genom att:

■ Öka antalet poliser i Sverige. Vi vill att antalet poliser i Sverige ska närma sig nivåerna i andra europeiska länder. Sverige ska ha minst 25 000 poliser senast år 2025. Därutöver vill vi att lika många fler civilanställda anställs inom polisen under samma period. Det innebär 10 000 fler anställda inom svensk polis till 2025.

■ Höja polisernas löner. Att vara polis är inget enkelt jobb, det är tvärtom tufft och kan präglas av tuffa arbetsförhållanden. Vi vill att det ska märkas i polisernas plånböcker.

■ Skärpa straffen för bland annat bostadsinbrott, vapenbrott, sexualbrott och för attacker mot blåljuspersonal.

■ Öka möjligheterna till kamerabevakning. Vi vet att i de områden där kameror satts upp har brotten minskat och tryggheten ökat. Vi vill att polisen ska kunna bedriva kamerabevakning på fler brottsutsatta platser och strategiskt viktiga platser utan tillståndsplikt.

■ Utreda möjligheterna för att i Sundsvalls kommun inrätta kommunala poliser som ett komplement till den statliga polisen. Det finns områden där polisen i dag inte räcker till och där vi behöver verktyg på kommunal nivå för att minska otryggheten.

Sverige är ett fantastiskt land att leva i men det finns problem som måste lösas. För oss är otryggheten ett av de mest centrala problemen. Vi kommer inte att acceptera en otrygghet som innebär att vissa inte vågar lämna hemmet. Det är hög tid för ordning och reda – för alla.

Jörgen Berglund, förstanamn till riksdagen Moderaterna Västernorrland

Alicja Kapica, förstanamn till kommunfullmäktige Moderaterna Sundsvall

Viktoria Jansson, andranamn till kommunfullmäktige Moderaterna i Sundsvall

Läs också:

S: Ja till fler jobb i välfärden – nej till skattesänkningar

M: Skärpta straff och narkotikapoliser – Sverige måste bli tuffare mot knarkhandeln

Polisförbundet: Frigör tid så att poliser kan vara i yttre tjänst i stället för att bli fast vid datorn

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons