Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Beklämmande att majoriteten försöker förvränga verkligheten – hur ska hyrpersonalen minska?

Annons
Per Wahlberg (M) vill ha klara besked från majoriteten gällande hyrpersonalen i sjukvården. Bild: Bertil Ericson/TT / Pontus Lundahl/TT

Region Västernorrland har i flera år legat i den nationella toppen vad gäller kostnader för hyrpersonal. Det är en föga smickrande förstaplats och ett dåligt betyg till regionen som arbetsgivare. Under 2017 var majoriteten Socialdemokraterna och Miljöpartiet med i en nationell uppgörelse tillsammans med SKL om hur stafettkostnaderna ska minska. Majoriteten har också i sin budget förutsatt att kostnaderna för hyrpersonal ska minska med 300 miljoner kronor fram till 2019. Håller inte de siffrorna spricker budgeten.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har alltså satt mycket på spel vad gäller minskade kostnader för hyrpersonal. Det är därför inte så konstigt att ledande företrädare gång på gång påpekar att de ser ett trendbrott i dessa kostnader och att de är på väg nedåt. Men det stämmer inte.

För Plus-kunder: Stafettnotan i fritt fall på många kliniker: "Det här hade vi kunnat skött bättre"

För samtidigt som ledande politiker så som Jan-Olov Häggström (S) och Erik Lövgren (S) menar att kostnaderna är på väg nedåt så menar ledande tjänstemän det motsatta – de ser inget trendbrott i dessa siffror. För bara några dagar sedan kunde man läsa i Allehanda att Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef för specialistvården i Region Västernorrland, konstaterar att det fortsatt är svårt att rekrytera fast personal och att kliniker hotas på grund av detta.

Kommer ni att klara er budget genom att minska kostnaderna för hyrpersonal med 300 miljoner kronor?

För Plus-kunder: Stafettkostnaderna i länet har fördubblats på två år – och sjukhusdirektören tror inte på trendbrott

Därför är en legitim fråga – hur ser verkligheten egentligen ut?

Kan Erik Lövgren (S) och Jan-Olov Häggström (S) visa siffror där kostnaderna för hyrpersonal minskar? Kommer ni att klara er budget genom att minska kostnaderna för hyrpersonal med 300 miljoner kronor?

Jag tycker att det är beklämmande när politiker försöker förändra verklighetsbilden i stället för att ta tag i problemets kärna; förändra och förbättra arbetsmiljön. Här behövs konkreta och genomförbara åtgärder som snabbt kan verkställas. Vårdalliansen föreslår förstärkt lokalt ledarskap på sjukhusen så att personalen får mer makt över sin arbetssituation. Jag skulle önska att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ägnade sig åt sådana åtgärder, i stället för att försöka förvränga verkligheten.

Per Wahlberg

Oppositionsråd (M), Region Västernorrland

Läs också:

SD: Oppositionen lever i en illusion – jag tvivlar på att ni ens vill ha makten

Politikerna om besluten som väckt oro och starka känslor – och dagens positiva trender i landstinget

Rena rama Alice i Underlandet – en annan värld när landstinget hanterar sjukvården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons