Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Beskattning av utländska bärplockare kan tvinga företag att lägga ner – då ruttnar bären

Annons
Att beskatta bärplockarna i Sverige är ett mycket dåligt förslag från regeringen, menar Eva Lohman (M) och Lars Beckman (M). Bilder:  Sara Linderoth / Gorm Kallestad/TT

Varje år kommer det ungefär 3 000 thailändska bärplockare till Sverige och de plockar mellan 15 000 och 30 000 ton bär i våra skogar. Bären som plockas blir den saft och sylt som vi konsumerar.

De som kommer till Sverige är anställda av svenska bärföretag och de stannar mellan 30 och 45 dagar. Det har de arbetstillstånd för vilket kontrolleras av Migrationsverket. Precis som i Finland betalar de ingen skatt för de veckor de arbetar här. Branschen fungerar numera mycket bra med inhyrda bärplockare eftersom kraven på bärföretagen är strikta och hårda.

Det märks inte minst genom att fackförbund och myndigheter löpande kontrollerar verksamheten så att den sköts på rätt sätt.

Nu vill regeringen beskatta bärplockarna i Sverige vilket innebär en smärre katastrof för de svenska bärföretagen och för livsmedelsindustrin om det leder till att bären kommer att ruttna i skogen i stället för att plockas. De thailändska bärplockarna kommer inte att kunna anställas då bären blir för dyra. Vi frågar oss hur regeringen kan införa en sådan här skatt så ensidigt och som får så negativa konsekvenser för både arbetare och bolag inom den svenska livsmedelsindustrin?

Vill vi i framtiden endast äta ryska finska och baltiska bär fastän vi har bären utanför dörren?

Många kommer att friställas och framför allt så kommer svenska bär att bli en bristvara om ingen plockar dem. Man kan självfallet ställa sig frågan om varför inte arbetslösa i Sverige väljer att plocka bär i skogen, jordgubbar eller plantera skog men eftersom verkligheten slår den önskade situationen så måste självfallet företagen lösa situationen.

Vill vi i framtiden endast äta ryska finska och baltiska bär fastän vi har bären utanför dörren?

Många företag i branschen riskerar att få slå igen och det samtidigt som regeringen har en satsning på att utöka små och medelstora livsmedelsföretag i Sverige och den svenska exporten på landsbygden. Vi får det inte att gå ihop. Tankeoreda?

Att ge mindre bemedlade thailändska arbetare möjlighet att arbeta här under några månader är solidaritet till nytta för både thailändarna och Sverige. De tar inte jobb från svenska bärplockare eftersom det inte finns några och de belastar inte samhället utan genererar intäkter till landsbygden.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi menar att det är orimligt att ensidigt beskatta bärbranschen på detta sätt. Ingenting gott kommer ut av det. Det blir en katastrof för svensk livsmedelsindustri, livsmedelsexport och många svenska arbeten i glesbygden riskerar att försvinna. På en direkt fråga i riksdagens frågestund sa statsminister Stefan Löfven att han inte är insatt i frågan – men det är nu hög tid att även statsministern kommer till insikt och ser regeringens politik på område efter område är negativt för landsbygden. Gör om och gör rätt!

Eva Lohman (M), riksdagsledamot Västernorrland

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg

Läs också:

Skogen är alldeles för värdefull för att bara eldas upp

► Plantera en skog i stället för att dränka studenterna i blommor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons