Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Det krävs en nystart för regionen

Annons
Moderaternas Per Wahlberg och Lena Asplund menar att regionpolitiken i Västernorrland alldeles för länge har handlat om strukturer, system och organisation.

Det är dags att ta tillbaka den politiska styrningen i Region Västernorrland. Det väljarna röstat för styr vad som ska beslutas. Detta har inte skett denna mandatperiod då svekdebatten gått hög. Särskilt vad gäller nedläggning av akut kirurgi, akut ortopedi samt BB i Sollefteå. Därutöver har politiken och det offentligas öppenhet mot medborgarna brustit. Det folkliga engagemanget har känts in i hjärtat.

Därför har vi moderater omprövat vår politik och identifierat förslag som kan komma till rätta med problemen. Fokus måste skifta från system till patientperspektiv. Vår utgångspunkt är att all offentlig verksamhet ska utgå från varje människas behov, utmaningar och förutsättningar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Alldeles för länge har regionpolitiken i Västernorrland handlat om strukturer, system och organisation. Konsekvenserna har varit skadliga och inneburit riskabla patienttransporter, långa vårdköer och uppslitande konflikter. Moderaterna vill tillsammans med Alliansen ge Västernorrlands landsting en nystart.

Alla människor i vårt län ska ha tillgång till en trygg och nära vård. Vi vill därför att alla tre sjukhus ska finnas kvar och utvecklas utifrån sina lokala förutsättningar. Det ska inte råda någon tvekan om att vården finns nära och är värdig i hela länet.

En förutsättning för en tillgänglig vård är en fungerande primärvård. Det ska vara lätt att komma i kontakt med sin vårdcentral. Utvecklingen där primärvården får större och större uppdrag, men där den ekonomiska förstärkningen uteblir måste upphöra. Vi vill därför stärka resurserna till primärvården i hela länet.

För oss finns en ambition att utveckla akut verksamhet inom områdena kirurgi och ortopedi

Vi tycker fortsatt att Sollefteå sjukhus bör kunna drivas av någon annan än landstinget och göras till ett kvalitativt inlandssjukhus med akut bassjukvård och vårdproduktion av hög klass. För oss finns en ambition att utveckla akut verksamhet inom områdena kirurgi och ortopedi, detta under förutsättning att det finns verksamhetsmässiga förutsättningar. Vi har därutöver en öppenhet på sikt för alternativa driftsformer även för sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall.

Att vara gravid i Västernorrland ska inte vara förknippat med oro inför vilken vård man kommer att mötas av. Blivande föräldrar ska känna sig trygga inför en förlossning. Likaså ska eftervården utvecklas och människor ska känna att eventuellt uppkomna problem tas på allvar.

Med införandet av länskliniker försvann det lokala ledarskapet på våra sjukhus. Långa avstånd mellan chefer och personal skapar ofta en känsla av maktlöshet bland personalen. Det riskerar att försämra vårdkvaliteten och gör landstinget till en mindre attraktiv arbetsgivare. Personalen ska kunna påverka och själva besluta om saker som rör deras arbetsvardag. Det lokala ledarskapet behöver stärkas.

Vi tror på samarbete och dialog med utgångspunkt i dagens situation och med blicken framåt mot åren som kommer. Med detta söker vi förtroendet att ge Region Västernorrland en nystart.

Lena Asplund

Per Wahlberg

Moderaternas första- respektive andranamn i valet till Regionfullmäktige

Läs också:

Regionen behöver ordning och reda – inte politiskt kaos

V: Vi är beredda att axla ledarskapet – och vill återställa förtroendet för Region Västernorrland

Per Wahlberg (M): Vänsterpartiet saknar trovärdighet – hur finansierar ni er politik?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons