Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Ideologiska gräl löser inte problemen i välfärden – det kan däremot företagande göra

Annons
Alla de som i dag står i kast med att välja skola eller omsorg förtjänar en bättre och mer saklig debatt kring hur vi ska förbättra välfärden för dem, skriver Niklas Wykman (M) och Eva Lohman (M). Bilder: Jonas Ekströmer/TT / Erik G Svensson/TT

Riksdagen stoppade nyligen regeringens förslag om att kasta ut entreprenörskap och valfrihet från välfärden. Med vinstförbud går det inte att bedriva någon verksamhet. Nu behöver politiken ta tag i välfärdens riktiga problem, i stället för att lägga populistiska och ogenomförbara förslag. För oss är det självklart att välfärden ska finansieras gemensamt och fördelas efter behov, inte plånbok och därför behöver politik och företag jobba ihop, inte mot varandra. Vi uppmanar därför Socialdemokraterna att sluta med ideologiska gräl och i stället ta tag i välfärdens problem.

Det handlar om höga sjuktal i Sverige, om långa vårdköer som har skapats under den här regeringen. Det handlar om utmaningar som till exempel att dra nytta av ny kvalitetshöjande teknik som kan frigöra skattepengar till mer välfärd, vilket ger fler och bättre tjänster till lägre kostnader. Företagande och entreprenörskap är inte ett problem för välfärden, tvärtom är det en del av lösningen på välfärdens problem.

Erfarenheten från forskning, från kommuner och från omvärlden är tydlig, entreprenörskap gör verksamheten bättre och ger mer vård, skola och omsorg för varje skattekrona. Därför har vi krävt att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om bland annat inrättandet av nationella kvalitetskrav. Men också om att de sanktioner som staten i dag kan rikta mot enskilda verksamheter behöver skärpas, exempelvis genom tillfällig statlig tvångsförvaltning, större utrymme att lägga ned verksamheter som dras med stora kvalitetsproblem samt skarpare ekonomiska sanktioner. Kvalitet ska stå i fokus.

Hade regeringens förslag röstats igenom skulle vi ha riskerat en uppdelning i A– och B-lag. I A-laget hade de med mycket pengar kunnat köpa välfärd från välfungerande företag. I B-laget hade alla andra fått trängas om den 100 procent kommunalt utförda välfärden. Detta förekommer i andra länder. Så ska vi inte ha det i Sverige. Nu har riksdagen sagt sitt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Alla de som i dag står i kast med att välja skola eller omsorg förtjänar en bättre och mer saklig debatt kring hur vi ska förbättra välfärden för dem. Enskilda dåliga exempel – och de finns i både kommunalt och privat drivna verksamheter – kan inte gälla som argument för att hela välfärdssystemet ska göras om i grunden. Nu behöver vi lämna polariserande och aggressiva diskussioner i medierna för att i stället ta långsiktigt ansvar och tillsammans lösa problem för människor.

Den framtida demografiska utvecklingen med fler barn och äldre som behöver förskolor, skolor och äldreomsorg kräver också fler entreprenörer som vill vara med och utveckla välfärden. Det ger makt till var och en att påverka, det gör att vi får råd att erbjuda mer välfärd med god tillgänglighet och kvalitet.

Vi uppmanar därför regeringen att lägga ner det ideologiska motståndet mot företagande, och i stället se elevers, patienters och omsorgstagares behov av tillgänglig välfärd med hög kvalitet.

Niklas Wykman (M)

Riksdagsledamot, Finansutskottet

Eva Lohman (M)

Riksdagsledamot Västernorrland

Läs också:

Skatteläckaget från välfärdsföretagen är en bluff – det är kommunen som inte håller tätt

De privata alternativen har bättre arbetsmiljö och löner – varför sätta stopp för det?

Absurt att få göra vinstuttag i välfärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons