Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Stå upp för svenska intressen: försvara snuset

Annons
Bedriver häxjakt på snuset på hemmaplan och lyfter inte ett finger för att häva exportförbudet. Regeringen gör motsatsen till att värna Sveriges intressen, hävdar Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M). Bild: Anders Wiklund/TT

Sverige behöver en regering som står upp för svenska intressen. Det har vi inte i dagsläget. Listan över exempel där regeringen har svikit det som är viktigt för Sverige kan göras lång, men ett aktuellt exempel är snuset.

Trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har haft många chanser att stå upp för snuset under den gångna mandatperioden har de inte gjort någonting alls och ibland till och med motarbetat det. Snuset är inte bara en del av den svenska kulturen och har bidragit till många jobb. Det har dessutom medfört att andelen tobaksrelaterade dödsfall i Sverige är lägst i västvärlden.

Det bästa för hälsan är såklart att inte bruka tobak alls. Men vi måste förhålla oss till verkligheten. Många använder tobak och då är det bättre att de använder en tobaksprodukt som är mindre skadlig. Snus är enligt forskning 95–99 procent mindre skadligt än cigaretter. Politiker som värnar folkhälsan – inte minst regeringen som så ofta talar om den – borde därför göra allt för försvara snuset.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Regeringen har i stället gjort motsatsen. Flera gånger under mandatperioden har man motarbetat snuset både på hemmaplan och i EU. När EU-domstolen skulle behandla exportförbudet mot snus dök regeringen inte ens upp. Under de pågående förhandlingarna har regeringen och handelsminister Ann Linde inte lyft ett finger för att exportförbudet ska hävas. Ska exportförbudet någonsin lyftas så måste Sveriges regering arbeta aktivt för det.

Försvaret av snuset kommer snart att bli ännu viktigare. EU-kommissionen nu fått för sig att vi inte ska få smakmärka snusdosor. Vi har i dag rätt att smaksätta snus. Att vi inte skulle få skriva på dosorna vad innehållet smakar är orimligt. Låt oss därför hoppas att regeringen faktiskt vågar stå på sig den här gången.

Ska man framgångsrikt övertyga andra så kan man inte starta en egen häxjakt på snuset på hemmaplan. I Sverige har regeringen föreslagit alltifrån regleringar av antalet prillor som ska tillåtas i en snusdosa till att införa exponeringsförbud i butiker.

Står inte Sveriges regering upp för svenska intressen så kommer ingen att göra det. Snuset är ett svenskt intresse och måste värnas.

Under en period övervägde regeringen också att införa enhetliga förpackningar – med förbud mot olika färger, företags namn och olika typsnitt. Men efter påtryckningar har regeringen tagit sitt förnuft till fånga och dragit tillbaka flera förslag. Vi kan dock inte lita på att regeringen alltid kommer att vara mogen nog att ta till sig av kritik. 

Står inte Sveriges regering upp för svenska intressen så kommer ingen att göra det. Snuset är ett svenskt intresse och måste värnas. Vi kan skylla mycket på EU men även politiker i Sverige har ett stort ansvar. Då kan man inte göra som Socialdemokraterna och Miljöpartiet och sumpa varje chans man får att göra en insats för svenska intressen.

Christofer Fjellner,

Europaparlamentariker (M)

Läs också:

Vill du betala för att grannen slutar snusa?

Tobakskampanj tar inte pengar från vården och ger enorma vinster

Osmakligt att lura in unga på snusning

Tobak – ett stort hinder för global hållbar utveckling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons