Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Sverige får inte stå försvarslöst vid en konflikt – mycket har hänt sedan kalla kriget

Annons
Moderaterna vill bland annat stärka hemvärnet som en del i en rejäl försvarssatsning. Bild: Christine Olsson/TT

Moderaterna känner ett stort ansvar för svensk försvarspolitik. För oss är det därför viktigt att besöka olika delar av landet och informeras om många tänkbara aspekter kring de viktiga försvars- och säkerhetspolitiska frågorna. I dag, söndag den 13 maj, inleder moderaterna i Försvarsutskottet ett flerdagarsbesök i Västernorrland. Det handlar bland annat om Dockstavarvet och BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik samt Hågesta och Tjärnmyrans skjutfält i Sollefteå.

Under de senaste åren har allt fler säkerhetspolitiska utmaningar uppenbarat sig i vårt närområde. Om en konflikt skulle bryta ut i vår del av Europa skulle Sverige oundvikligen påverkas. Därtill tillkommer nya former av påverkanskampanjer och IT-attacker. Terrorismen är fortsatt ett påtagligt hot i och med kriget i Syrien och radikalisering runt om i Mellanöstern.

De olika hot och utmaningar som vårt samhälle möter ställer stora krav på alla. Många kommuner beskriver samtidigt hur de i dagsläget har bristfällig kunskap om vad som förväntas av dem vad gäller totalförsvarets uppbyggnad. Vi vill därför att nationella riktlinjer tas fram om vilka krav som offentliga aktörer ska leva upp till inom totalförsvaret.

Mycket har förändrats sedan kalla kriget då stora resurser fanns hos offentliga aktörer. En stor del av dessa återfinns i dag inom privat sektor. Moderaterna vill därför att en översyn genomförs kring hur samverkan mellan staten och näringslivet kan förbättras för ett mer effektivt resursutnyttjande vid en kris.

Vi vill att Sveriges försvarsutgifter ska uppgå till två procent av BNP på tio års sikt.

Hemvärnet i Västernorrland, liksom i övriga landet, är med sin lokala förankring och höga kompetensnivå en viktig del av det svenska försvaret. Moderaterna vill utveckla och stärka hemvärnet genom att göra organisationen till en egen försvarsgren, stärka planeringsförutsättningarna och möjligheten att samarbeta med andra delar av Försvarsmakten. Vi vill därför öka numerären i hemvärnet, med 30 000 personer som långsiktigt mål, samt stärka dess attraktivitet. Samtidigt vill vi utveckla hemvärnets förmåga att kunna genomföra än mer kvalificerade uppgifter. Vi vill också se en stärkt och förbättrad samverkan mellan Försvarsmakten och Polisen.

Moderaterna i Försvarsutskottet gör bland annat ett stopp på BAE Systems i Örnsköldsvik under sitt besök i Västernorrland.

Sverige har i dag en modern och högteknologisk försvarsindustri. Genom kompetens, kunskap och produktion bidrar försvarsföretagen till en stärkt svensk försvarsförmåga. För oss moderater är det viktigt att dessa företag fortsatt har möjlighet att verka under goda förutsättningar.

Sedan 1994 har försvarsanslaget som del av BNP sjunkit. Moderaternas besked är tydligt. Vi vill att Sveriges försvarsutgifter ska uppgå till två procent av BNP på tio års sikt. Vår linje är samtidigt att ökad säkerhet i vår del av världen byggs i samverkan med andra. Vi vill därför se ett svenskt medlemskap i Nato.

Under mandatperioden har vi moderater i försvarsutskottet varit drivande för en stärkt försvarsförmåga och ökade resurser till försvaret. Vi står för en ansvarsfull och långsiktig försvarspolitik för hela Sverige, en viktig garant för att vi fortsatt ska kunna leva i ett tryggt och öppet samhälle.

Hans Wallmark

Beatrice Ask

Jan R Andersson

Lotta Olsson

Lena Asplund

Riksdagsledamöter (M), Försvarsutskottet

Läs också:

Oppositionsrådet i Sollefteå vill stärka försvaret: "Västernorrland är en vit fläck på försvarets karta"

Låt inte militärer leka bort våra miljarder

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons