Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Sverige ska inte vara attraktivt för stöldligorna – fler brottslingar måste kunna utvisas

Annons
Tomas Tobé och Jörgen Berglund från Moderaterna skriver att de utländska stöldligorna ska stoppas med hårdare straff och fler utvisningar. Bilder: Anders Wiklund/TT / Helena Landstedt/TT

Just nu har Sverige den lägsta polistätheten på tio år. Samtidigt upplever vi stora problem med utländska stöldligor runt om i landet. Andelen tillgreppsbrott som begås av utländska stöldligor har eskalerat under senare år och dessa ligor bedöms ligga bakom drygt hälften av alla bostadsinbrott i landet. Så kan det inte fortsätta. Sverige ska inte stå öppet för den här typen av brottslighet.

Den fria rörligheten inom EU är i grunden bra. Men den för också med sig problem i form av gränsöverskridande brottslighet. Det här försvårar polisens arbete och inte sällan drabbas människor i deras vardag. Ofta i form av inbrott eller stölder som begås av utländska ligor.

Det handlar om en brottslighet med hög organisationsgrad där ligorna har utvecklat en väl uppbyggd logistik och förmåga för hantering av stöldgods. Det som stulits förs snabbt ut ur landet och rättssystemet har svårt att komma åt problemet.

Samtidigt är straffen alldeles för låga i de fall någon lagförs och döms för ett inbrott. Kombinationen av låga straff och få poliser gör Sverige oerhört attraktivt för utländska stöldligor.

Det vill Moderaterna ändra på. Vi inser att situationen kräver en rad nya åtgärder.

Brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse ska kunna leda till utvisning även om återfallsrisk inte föreligger.

Därför vill vi skärpa straffen för inbrott och avskaffa dagens form av mängdrabatt. Detta kommer i praktiken att leda till mer än dubbelt så långa fängelsestraff för den som döms för att ha begått flera inbrott.

Men vi vill också att utländska medborgare som begår brott i Sverige ska utvisas i fler fall än i dag. Brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse ska kunna leda till utvisning även om återfallsrisk inte föreligger. Det skulle bland annat träffa den som, enligt dagens regler, döms för grov stöld.

Våra straffskärpningar ska även kombineras med fler poliser samt ökade resurser och befogenheter till Tullverket. Tulltjänstemännen bör omedelbart ges befogenhet att stoppa och genomsöka fordon som påträffats med misstänkt stöldgods.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Staten har ett grundläggande ansvar att värna medborgarnas trygghet och säkerhet. Det ska gälla i hela Sverige och för alla typer av brott. Även så kallade vardagsbrott. En moderatledd regering kommer att värna det ansvaret. Vi är beredda att vidta konkreta åtgärder för att Sverige inte ska uppfattas som attraktivt för utländska stöldligor.

Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson

Jörgen Berglund (M), länsförbundsordförande i Västernorrland

Läs också:

► [+] Handlare om stöldligorna: "Det går så fort att man inte hinner reagera"

► [+] Efter vår granskning – så ska regeringen stoppa utländska stöldligorna: "Vi skickar hem dig"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons