Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Tre nyanser av Aina – ingen ska lämnas utanför

Annons
Barnmorskan, vårdföretagaren och patienten – Moderatkvinnorna skriver om tre nyanser av kvinnan Aina med anledning av internationella kvinnodagen.

Inför valet 2018 är vård och omsorg en av de viktigaste frågorna i flera mätningar. Patienter, anhöriga och medarbetare delar med sig av berättelser om bristerna i sjukvården. Socialstyrelsens senaste rapport, visar att inget av landstingen och regionerna uppfyller vårdgarantin. Kvinnor har sämre upplevelse av olika tillgänglighetsaspekter än män, de har lägre företeende för vårdpersonalen. Problemen förklaras framför allt av sjukvårdssystemens komplexitet, organisering och huvudmännens prioriteringar.

För Plus-kunder: Tjejjouren och Pipeline kraftsamlar för ännu ett års kvinnokamp: "Brudar är det genomgående temat"

Moderatkvinnorna vill uppmärksamma tre aspekter av detta, låt oss kalla det tre nyanser av Aina.

Aina - barnmorskan.

Vården och omsorgen är de mest kvinnodominerade yrkena, här jobbar Aina, vårdbiträdet. I Försäkringskassans ”Yrke och sjukfall”, kan vi läsa om små möjligheter att påverka den egna arbetssituationen, obalans mellan ansträngning och belöning i arbetet tillsammans med tunga lyft, obekväma arbetsställningar är faktorer som ökar risken för ohälsa. Ainas risk att bli sjukskriven är stor. 171 sjukfall per 1 000 anställda, att jämföra med genomsnittet på 103 sjukfall per 1 000 anställda. Aina studerar till sjuksköterska och senare till barnmorska, risken är fortfarande över snittet. ”OECD Economic Surveys: Sweden 2017” visar att 60 procent av de kvinnor som jobbar deltid i Sverige, vill jobba mer. Aina, barnmorskan, har trots sin långa utbildning ett arbetsliv med små möjligheter att påverka sin arbetsmiljö, hög stress och stor risk för sjukskrivning. Sjukskrivning och deltidsarbete kommer inte bara påverka Ainas ekonomi i dag, det kommer även påverka hennes pension.

Barnmorskan Aina, kommer nog inte öppna den mottagning hon kunnat driva med sitt engagemang för patienten i fokus.

Aina – vårdföretagaren.

Barnmorskan Aina bestämmer sig för att starta eget. Enligt SCB:s senaste statistik (från 2014) leds en majoritet – 55 procent – av företagen inom vård och omsorg av kvinnor. I den privatdrivna äldreomsorgen är sju av tio företagsledare kvinnor. Oavsett vilken kvalitet hon levererar, hur hög kundnöjdhet hon har, vill Ilmar Reepalu begränsa just detta kvinnligt dominerade företagsområde. Barnmorskan Aina, kommer nog inte öppna den mottagning hon kunnat driva med sitt engagemang för patienten i fokus.

Läs också: Sofia Mirjamsdotter: Hur uppnås jämställdhet på alla områden?

Aina - patienten.

Efter ett yrkesliv inom vården får Aina en stroke. Hennes chans till vård på en strokeenhet är lägre än för en man. Könsskillnader kvarstår likaså inom hjärtsjukvården enligt Jämställdhetsutredningen. Aina känner sig inte trygg med vården, hon vet hur hennes tidigare kollegor sliter och stressar, risken att inte kunna ge den vård patienten fullt ut behöver.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Alla politiker bär ett gemensamt ansvar för att sjukvården ska fungera så bra som möjligt. Lösningarna finns bland annat i Socialstyrelsens senaste rapport och hos de som känner verksamheterna bäst: professionerna. Politiker på regional och statlig nivå bör komma överens om en större förändring av hur sjukvården organiseras. Dagens modell har kommit till vägs ände. Hur verksamheterna ska styras i praktiken bör utredas noggrant av professionerna och forskare.

Kvinnor som Aina ska inte lämnas utanför – kvinnor som Aina ska prioriteras – Aina ska med.

Ulrica Schenström

Ordförande Moderatkvinnorna

Elisabeth Björnsdotter Rahm

Moderatkvinnornas reformgrupp Vård & Omsorg

Isabell Andersson

Länsordförande Moderatkvinnorna i Västernorrland

 

Läs också:

Svensk jämlikhet är på villovägar

Välutbildade i kvinnodominerande yrken ska inte acceptera dålig lön

Kvinnor i alla åldrar utsätts för våld – vi får inte glömma de äldre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons