Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Upphandlingen av tvättjänster väcker oro – har S aktivt hållit politiken utanför?

Annons
Per Wahlberg (M) menar att upphandlingsresultatet slår hårt mot Långseletvätteriet, där ett 80-tal jobb nu är i farozonen. Bilder: Karin Rickardsson / Jesper Jäger-Ärlestad

Region Västernorrland upphandlar tvätten av arbetskläder, sängkläder, patientkläder och annat tygmaterial som används inom regionens verksamhet. Det är en omfattande och viktig tjänst. Att det finns hela och rena kläder är grundläggande för att kunna upprätthålla patientsäkerheten och en god arbetsmiljö.

På tvätteriet i Långsele har Textilia sedan länge haft detta uppdrag åt regionen. Tvätteriet i Långsele är en av Sollefteås största privata arbetsgivare och en viktig aktör för att kunna tillgodose jobb och tillväxt i hela länet.

Under 2017 påbörjades ett nytt upphandlingsförfarande då avtalstiden för Textilia gått ut. Denna upphandling skedde på tjänstemannanivå, vilket betyder att politiken i Region Västernorrland inte var delaktig. Under våren 2018 presenterades att Berendsen vunnit upphandlingen då de lagt ett anbud som var 30 procent lägre i pris än Textilia.

Läs också: Hårt slag för Textilia i Långsele – förlorar landstingets tvättuppdrag

Den aktör som nu vunnit upphandlingen la ett bud på 30 procent lägre kostnader än Textilia. Jag känner mig skeptisk till att det skulle finnas sådana marginaler i tvättbranschen.

Med detta upphandlingsresultat riskeras såväl tvätteriet i Långsele samt ett 80-tal lokala jobb. Det är ett hårt slag mot både Sollefteå och Västernorrland.

Denna upphandling har endast gått på kriteriet lägst pris. Det gör att andra viktiga faktorer så som miljö, närhet och lokala jobb får stryka på foten. Jag tycker att det är olyckligt. Jag tycker att politiken borde varit delaktig i den här upphandlingen. Då hade politiken kunnat påverka kriterierna i upphandlingen.

Den aktör som nu vunnit upphandlingen la ett bud på 30 procent lägre kostnader än Textilia. Jag känner mig skeptisk till att det skulle finnas sådana marginaler i tvättbranschen. Det gör mig orolig för jag minns härvan med Bravida som den förra S-ledningen i regionen överlämnade åt Vårdalliansen under förra mandatperioden.

Genom att lägga ett lågt anbud i upphandlingsprocessen vann Bravida upphandlingen för tekniskt underhåll av regionens fastigheter. Det blev senare tvist om avtalstolkningen och Bravida krävde mer betalt för de tjänster de utförde. Det blev en kostsam historia för regionen. Det vore inte bra om denna historia upprepade sig.

Med anledning av detta undrar jag hur majoriteten i Region Västernorrland resonerat kring upphandling av tvättjänster? Har Erik Lövgren och Jan-Olov Häggström (S) aktivt valt att hålla politiken utanför upphandlingen? I så fall – varför?

Per Wahlberg (M)

Oppositionsråd, Region Västernorrland

Läs också: S: Att det huvudsakligen är priset som styr har M själva bidragit till

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons