Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Välkommen hem, Stefan Löfven – här kan du både träffa kamrater och arga länsbor

Annons
Stefan Löfven ger sig ut på turné till olika regioner och landsting – men inte till Västernorrland. Då bjuder Lena Asplund (M) in Ådalssonen till hans hemtrakter. Bild: Henrik Montgomery/TT / Håkan Humla

För ungefär ett år sedan ställde jag en fråga till statsministern under en av hans frågestunder i riksdagen. Frågan gällde att regeringen har tillfört medel till landstingen för en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. Detta för att uppnå målet om en mer tillgänglig och jämlik förlossningsvård. Trots detta valde styrande socialdemokrater i Västernorrland att försämra vården genom att lägga ned BB och kvinnosjukvård i Sollefteå. Min fråga till statsministern var då hur det gick ihop i och med regeringens ambitioner om att uppnå målet om en mer tillgänglig, säker och jämlik förlossningssjukvård i hela landet.

För Plus-kunder: Moderaterna i vårdutspel: ”Ambition att utveckla akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå”

Statsministern svarade då: "Herr talman! Jag utgår från att Lena Asplund inte menar att jag ska stå och diskutera de beslut som fattas i olika landsting." Vidare i debatten sa statsministern: "Hur landstingen organiserar sin sjukvård är landstingens beslut. Ja, staten har ett ansvar för att det tillförs resurser och att vi använder skattebetalarnas pengar på ett smart sätt."

Statsministern väljer dock att inte åka till den region där han ska vara etta på riksdagslistan och där han är uppväxt.

Nu har tydligen statsministern ändrat sig och åker runt i olika landsting/regioner på besök. Statsministern tillsätter även en statlig kriskommission för att granska ett enskilt landsting, något som kan strida mot kommunallagen.

Statsministern väljer dock att inte åka till den region där han ska vara etta på riksdagslistan och där han är uppväxt och har bott och även har en fritidsbostad.

Läs också: Socialdemokraternas förslag till riksdags- och regionlistor är klara – här är alla toppkandidater

I Västernorrland styr statsministerns partikamrater tillsammans med Miljöpartiet exakt lika som i regeringen. Statsministerns partikamrater har under denna mandatperiod lagt ner den akuta kirurgin och ortopedin samt BB på Sollefteå sjukhus, statsministerns uppväxtkommun. Sjuka patienter transporteras nu runt i länet. Transporten skulle vara jobbig även för friska människor, för gamla och sjuka är den totalt omänsklig.

Kirurgkliniken i Örnsköldsvik har stora bemanningsproblem. Västernorrland har också de i landet dyraste kostnaderna för stafettpersonal, 434 miljoner 2017. Överbeläggningarna på Sundsvalls sjukhus är mer en vardag än undantag, operationer får ställas in på grund av det saknas sängplatser. 

Vårdköerna växer – 77 procent har fått ett besök på primärvården inom sju dagar rikssnittet är 88 procent. Endast 60 procent har fått ett första besök i specialistvården inom vårdgarantins 90 dagar, rikssnittet är 80 procent.

För Plus-kunder: Stefan Löfven: "Det måste vara slut med Stockholmsfixeringen"

När det gäller planerad specialiserad vård - operation/åtgärd har vårdgarantin bara uppfyllts i 60 procent av fallen, rikssnittet är 72 procent.

Landstinget har tecknat tvivelaktiga och dyra chefsavtal, och även blivit fällda av Konkurrensverket för olagliga direktupphandlingar. Detta kostade skattebetalarna 700 000 kronor i en konkurrensskadeavgift.

Så välkommen hem till Västernorrland och träffa dina kamrater i landstingsledningen!

Välkommen hem och träffa arga länsbor som inte får vård i tid och/eller som transporteras runt på dåliga vintervägar! 

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot Socialutskottet

Moderaternas första namn till regionlistan

Läs också:

Dubbelmoralen från S får mig att tvivla – politisk makt verkar viktigare än att bidra

Jag ifrågasätter Löfven och Anderssons mantra – går det verkligen så bra för Sverige?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons