Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarservice behövs i Sundsvall

/

Annons

För 2015 har Sundsvalls kommun en överenskommelse med länsstyrelsen om att ta emot 100 nyanlända som anvisas till kommunen. Utöver antalet anvisningsbara platser flyttar även nyanlända anknytningar in i kommunen och nyanlända som på egen hand hittar boende och vill bosätta sig i Sundsvall. Faktum är att om det inte vore för invandringen så skulle inte Sundsvall växa och många arbetsplatser skulle ha svårt att hitta sin arbetskraft. För att göra detta möjligt, måste det finnas en väg in i samhället för dessa nyanlända. För att kunna erbjuda de nyanlända möjligheter att ta sig in i det svenska samhället och Sundsvall, så behövs det någon form av öppen service, där de nyanlända kan ta del av information om var de ska vända sig när behov uppstår.

Ett bra exempel på satsning för nyanlända finns i Värnamo och dess medborgarnämnd. Där finns en särskild drop in-verksamhet för nyanlända och andra personer i form av en Invandrarbyrå. Invandrarbyråns främsta arbetsuppgifter består i att ge de nyanlända ett kvalitativt och professionellt mottagande samt praktisk hjälp vid mottagandet och bosättning. Detta arbete pågår under de första månaderna sedan personen bosatts i Värnamo. Vidare arbetar Invandrarbyrån med medborgarservice för samtliga nyanlända flyktingar och andra personer som är i behov av denna service. Invandrarbyrån är kommunens samordnande funktion för etableringsuppdraget i Värnamo kommun. Denna Invandrarbyrå finansieras genom statsbidrag från Migrationsverket.

Folkpartiet Sundsvall tycker att Värnamos verksamhet i form av en Invandrarbyrå är värd att pröva även här i Sundsvall. Vi föreslår därför att kommunen och NAVI, Nämnden för Arbetsmarknad Vuxenutbildning och Integration, ska undersöka möjligheten att införa en liknande verksamhet för våra nyanlända. Denna form av verksamhet ökar chanserna att hindra segregering och ger en ökad förutsättning att känna sig välkommen till Sundsvall och komma in i det svenska samhället.

Maria Lilja (FP)

Ersättare i nämnden för arbetsmarknad vuxenutbildning & integration, samt ledamot i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons