Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer till varje elev

/

Replik på Johanna Jaara Åstrands deabttartikel på st.nu 1 maj.

Annons

Det finns många bra skolor i Sverige, men allt fler elever, föräldrar och lärare är oroade över läget. Skolresultaten har fallit kraftigt och klyftorna mellan elever har ökat. För att vända utvecklingen måste vi lyssna på dem som har skolan som sin arbetsplats. Därför har vi socialdemokrater nyligen genomfört en nationell skolkampanj, med skolbesök i hela landet, för att samtala med lärare och elever om hur vi kan skapa en skola där ingen lämnas efter, eller hålls tillbaka.

Johanna Jaara Åstrand har rätt i att skickliga lärare är det enskilt viktigaste för elevernas kunskapsresultat. Vi verkar också dela uppfattningen att om fler ska vilja bli lärare, så måste de som är lärare i dag trivas på jobbet. Sverige har en välutbildad och engagerad lärarkår som tillsammans med övrig personal gör fantastiska insatser. Med rätt förutsättningar kan de klara att lyfta den svenska skolan. Men i dag tvingas många lärare ägna allt mer tid åt pappersarbete och mindre tid åt varje elev. En fjärdedel av lärarna har lämnat yrket före pensionsålder och sex av tio funderar på att sluta. Det fungerar inte.

Därför måste lärarna få mer tid till varje elev. Fler måste anställas i skolan så att lärarna kan ägna sig åt undervisning och stora klasser kan mindre. Kommuner och fristående skolor får nu möjlighet att ta del av ett statsbidrag för att kunna anställa fler lärare och annan skolpersonal. Ett krav för att få ta del av medlen är att huvudmännen har en tydlig rekryteringsstrategi. 

Lärarna måste också få högre lön och fler karriärmöjligheter. Därför investerar regeringen, i dialog med lärarfacken och arbetsgivarna, tre miljarder kronor på årsbasis i höjda lärarlöner kopplat till kompetens med start 2016.

För att stärka läraryrket krävs också en bra lärarutbildning. Därför är det glädjande att vår kvalitetssatsning på lärarutbildningen som de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna stoppade i vintras, nu blir av. Dessutom investerar regeringen i 6000 nya studieplatser för lärare till 2019.

Men Jaara Åstrand ställer också en fråga som jag får anledning att upprepa: Vad har Anna Kinberg Batra för förslag för lärarna? Min dörr står öppen, om Kinberg Batra och Moderaterna vill samtala om hur vi långsiktigt stärker den svenska skolan och dess lärarkår.

Lena Hallengren (S)

ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons