Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

#metoo: Vallöftena politikerna borde lämna – så ska Sverige sätta stopp för sexism och övergrepp

Annons
Samordningsgruppen bakom höstens 65 #metoo-upprop lämnar här förslag till vallöften och skriver samtidigt att de hoppas att politiker tar otryggheten som alla kvinnor vittnat om på allvar.

Hösten 2017 slog #metoo ned i Sverige. I dag samarbetar initiativtagare och administratörer från 65 #metoo-upprop för ett jämställt och tryggare samhälle. Lagom till den internationella kvinnodagen har vi tagit fram förslag på konkreta politiska åtgärder som kan bidra till ett jämställt och tryggare samhälle.

Vi hoppas att samtliga politiker tar den otrygghet tusentals vittnat om på allvar och agerar för att få ett slut på sexism, sexuella trakasserier och övergrepp. Här är våra förslag på vallöften.

1. Satsningar på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisningEnligt läroplanerna ska frågor som rör sexualitet, kön, jämställdhet och relationer integreras i de flesta skolämnen och genomsyra all skolverksamhet. Därför vill vi se att all förskole- och skolpersonal utbildas inom sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning.

2. Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolorVi vill att Skolinspektionen inför en nationell visselblåsarfunktion dit utsatta elever och skolpersonal kan vända sig för hjälp och för att anmäla skolor där sexuella övergrepp och trakasserier förekommer.

3. Obligatoriska utbildningsmoment kring sexuellt våldVi kräver att obligatoriska utbildningsmoment kopplat till samtycke, sexuellt våld och korrekt bemötande av utsatta införs på samtliga utbildningar där yrkesverksamma möter sexualbrottsoffer. Vi vill också se särskilda satsningar på obligatorisk vidareutbildning för redan yrkesverksamma.

4. Ökad satsning på stöd och behandlingDet behövs riktade anslag till vården och kvinnojourer för skydd, verksam psykologisk behandling och medicinsk vård för fysiska skador till alla som utsätts för sexualbrott. Vi vill också se ökad tillgänglighet till ekonomiskt stöd för utsatta.

5. Skärpta krav på aktiva åtgärder och rapportering i arbetslivetArbetsgivare måste arbeta förebyggande så att ingen riskerar att bli utsatt för sexuella trakasserier, men få känner till detta. Vi vill se skärpta krav på det preventiva arbetet och att det redovisas utförligt.

6. Utred fler anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivetFå anmälningar leder till utredningar, tillsynsåtgärder och sanktioner mot arbetsgivare. Vi vill att fler anmälningar till DO om sexuella trakasserier utreds, så arbetsgivare får kännbara konsekvenser när de brister i sitt arbetsgivaransvar.

Vi måste alla samarbeta för ett jämställt och tryggare samhälle. Det är vi skyldiga de hundratusentals som har skrivit under och stöttat #metoo-uppropen för ett slut på sexism, sexuella trakasserier och övergrepp - i skolan, i hemmet, på våra arbetsplatser och i samhället i stort.

Samordningsgruppen bestående av initiativtagare och administratörer från 65 av höstens #metoo-upprop

 

Läs också: Regeringen föreslår ny samtyckeslag: "Sex ska vara frivilligt"

För Pluskunder:

► Från våldtäktsanklagad Hollywoodproducent till journalisterna i länet – så hänger uppropen ihop

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons