Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael Jonsson (L): Skattetrycket måste hållas i schack – för en trygg välfärd

Annons

Jag är liberal. Det innebär bland annat att jag vill begränsa skattetrycket och där det är möjligt vill jag också sänka skatterna.

Detta väcker mycket starka känslor hos vissa. Tänk på allt bra vi får för skatterna, brukar folk invända. Förskolor, sjukhus, polis, försvar och vägar. Tycker inte du att det är bra?

Jag tycker om polis, vägar och sjukhus lika mycket som alla andra. Just därför vill jag att vi ska göra vårt bästa för att inte höja skatterna mer än vi redan gjort, skriver Michael Jonsson (L). Bilder: TT och Privat

Den som förespråkar en återhållsam skattepolitik framställs ibland rentav som en hjärtlös person som hatar skolor och sjukhus. Så är naturligtvis inte fallet. Vi liberaler tycker om skolor och sjukhus lika mycket som alla andra. Men vi vill ändå ha ett så pass lågt skattetryck som möjligt. Vi anser till och med att skattesänkningar kan vara bra för välfärden.

Här är mina argument:

1. Nej, det finns inte hur mycket pengar som helst att hämta ur ekonomin. Tänk om man kunde lösa alla problem genom att höja skatten och köpa mer välfärd för pengarna. I så fall borde vi genast höja all skatt till 100 procent. Alla pengar går oavkortat till staten och kommunerna. Självklart är det ingen som tror att det skulle fungera. Tar vi ut så hög skatt så stannar hela ekonomin och vi blir utfattiga. Den smärtgränsen går sannolikt redan långt innan 100 procent.

Innan vi kräver in ännu mer skatt så måste vi fundera en vända till om det verkligen är nödvändigt

2. Faktum är att sänkta skatter i många fall kan leda till högre skatteintäkter. Skatter styr beteenden i ekonomin. Ett högt skattetryck innebär att det blir dyrare att starta företag, göra affärer och anställa. Allt detta kan i slutändan leda till att den kaka som vi vill ta skatt ur minskar. Ett klockrent exempel är den så kallade värnskatten som visat sig så pass hämmande på aktiviteten i ekonomin att den faktiskt kostar oss pengar. Mer pengar skulle flyta in till statskassan om den skatten avskaffades än om den är vara kvar. Självklart anser vi liberaler att en sådan direkt skadlig skatt bör tas bort.

3. Ett sista mer principiellt argument är att pengarna vi gör av med faktiskt tillhör någon annan. Självklart behöver vi ta in skatt för att finansiera vår stora välfärdsapparat. Men redan nu går nästan hälften av allt som produceras i landet till det allmänna i form av skatt. Innan vi kräver in ännu mer skatt så måste vi fundera en vända till om det verkligen är nödvändigt eller om det finns onödiga saker som vi kan skära ner på. Vi politiker måste börja vara mycket mer noggranna och ansvarsfulla med vad vi använder andras pengar till. Allt annat är oanständigt.

Slutligen vill jag än en gång säga att jag inte förespråkar enorma skattesänkningar som ruinerar den offentliga sektorn. Jag tycker om polis, vägar och sjukhus lika mycket som alla andra. Just därför vill jag att vi ska göra vårt bästa för att inte höja skatterna mer än vi redan gjort. Håll skattetrycket i schack. Inte för att vi hatar välfärd, utan för att vi vill rädda den.

Michael Jonsson (L)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi liberaler vill ha ett så pass lågt skattetryck som möjligt. Vi anser till och med att skattesänkningar kan vara bra för välfärden, skriver Michael Jonsson.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons