Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige?

/

Annons

Replik på ST:s ledare "Är fullmäktige för stort i Sundsvall?".

Bertil Kjellberg (M), själv kommunfullmäktigeledamot, påhejad av ledarskribenten, vill minska antalet ledamöter (81) i kommunfullmäktige i Sundsvall. Det blir så dyrt att ha så många som sitter och ingenting säger, tycker han.

Här får han stöd av ledarskribenten, som menar att färre men mer profilerade politiker i bästa fall skulle kunna höja debattnivån. Han menar också att färre ledamöter skulle minska antalet bänknötare. Ett kränkande uttryck som kräver en ursäkt.

Enligt ST är ca 70 av de 81 okända ansikten för allmänheten. Då frågar jag mig – hur ska de bli kända? Kanske ST kan hjälpa till? Man sitter inte tyst av egen önskan men man lyssnar. Alla får inte plats i talarstolen. Ersättare får inte heller delta i debatten, men alla deltar vid gruppmötena och diskussionerna där. Argumenten samlas ihop och sen är det gruppledarens ansvar att fördela ärendena på lämplig föredragare. Ofta anser gruppen att gruppledaren är lämpligast.

Men hur blir man profilerad? Hur höjer man debattnivån? Genom att skriva debattartiklar, som läggs på hög på en medieredaktion? Att hålla möten dit inga mediebevakare kommer? Här har faktiskt alla medier ett stort ansvar.

Det här är den viktigaste demokratifrågan i kommunen – hur ser valkretsarna ut? Vilka ska stå på valsedeln?

För jämvikt på valsedeln tar man hänsyn till yrke, ålder, bostadsort, erfarenhet och möjligheter till många personkryss. Här drar glesbefolkade ytterområden det kortaste strået och därför har också landsbygdsfrågorna kommit på sidan.

Nej, det är inte för många ledamöter i fullmäktige. Men – det kommer an på respektive parti att ställa krav på sina ledamöter och ge dem förtroendet att gå upp i talarstolen. Det skulle kanske höja debattnivån?

Att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige är spiken i kistan för landsbygden. Vi måste se oss om i världen för att förstå vilken förmån det är att leva i en demokrati. Vi kan säga vad vi vill, kritisera vad som helst och ha vår fulla frihet så länge den inte inkräktar på någon annans.

Utspelet om ett bantat fullmäktige är ett spel för galleriet. Det är en populär fråga. Det går hem hos väljarna att ifrågasätta politiker, som ingenting gör utan bara kostar pengar. Men Kjellberg menar ändå att kostnaden får anses underordnad. Ja, i en budget på cirka 7 miljarder måste vi ha råd med ett demokratiskt valt fullmäktige. Och färre ledamöter betyder inte att det blir billigare. Tvärtom, det betyder fler heltidspolitiker med höga arvoden och koncentrerad makt.

Ulla Norgren (FP)

Från Stöde, ersättare i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons