Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet tror att homeopatiskt bläckfiskbläck hjälper mot PMS

Annons
Det är så otroligt osannolikt att homeopati verkar på annat sätt än genom placeboeffekten. Hur kan skattefinansierade universitet få hålla på med låtsasforskning? frågar sig Mats Reimer, barnläkare och bloggare på Dagens Medicin. Bilder: Seth Wenig/AP Photo/TT / Mårten Englin

Våra svenska universitet har kommunikationsavdelningar som skriver pressmeddelanden och informerar om de forskningsfynd lärosätena publicerar. I år verkar forskningskommunikatörerna vid Mittuniversitetet i Sundsvall ha missat en spännande artikel, varför jag här vill ge dem en hjälpande hand.

Mittuniversitetet har deltagit i ett internationellt forskningsprojekt, en randomiserad kontrollerad behandlingsstudie av premenstruella besvär. Resultaten, som nu publicerats i Journal of Alternative and Complementary Medicine, är för bra för att vara sanna: homeopatisk behandling påstås fungera mot PMS. Studien finansierades delvis av Svenska Föreningen för Vetenskaplig Homeopati.

Det är svårt att veta vem som borde skämmas mest, Mittuniversitetets avdelning för omvårdnad eller den regionala etikkommitté som gav klartecken till studien.

Inom klassisk homeopati är behandlingen helt individualiserad, och homeopaten väljer preparat och utspädningsgrad efter att ha tagit hänsyn till både huvudsymtom och alla andra karakteristika hos den unika patienten. Men i detta projekt ville istället forskare från Sverige, Holland och Tyskland undersöka om ett datorprogram kunde hjälpa homeopaten att välja bland elva olika preparat.

Trots problem med rekryteringen lyckades man lotta 60 kvinnor till antingen homeopatisk behandling (vilket man får anta att kvinnorna var intresserade av) eller en besviken kontrollgrupp. I denna läkemedelsstudie var det alltså bara den aktiva behandlingsgruppen som fick sockerpiller, och si - det hjälpte!

Läs mer: Behandling mot PMS ska studeras, ST 2013; Kritik mot ny studie på Miun, ST 2015

Mats Reimer, barnläkare i Göteborg, anser att svenska universitet inte bör syssla med alternativmedicinsk låtsasforskning. Bild: Privat.

De svenska patienterna i studien behandlades inte på Mittuniversitetet Sundsvall utan vid Homeopatkliniken. Blott 46 kvinnor fullföljde studien men resultatet var i högsta grad statistiskt signifikant. De två homeopatiska preparat som dominerade var Sepia officinalis och Natrum muriaticum. På ren svenska betyder det extremt utspätt bäckfiskbläck (1 ppm) respektive mycket, mycket svag koksaltlösning. Faktiskt så extremt utspädd saltlösning att den innehåller mycket mindre salt än vad kranvatten gör.

Hur kan skattefinansierade universitet få hålla på med låtsasforskning?

Av någon anledning är den professor vid Mittuniversitetet som var medförfattare till gruppens första arbete om homeopatistudien inte längre med som författare när resultaten nu är klara. Men en universitetslektor, docent i omvårdnad, listar den senaste studien och flera andra artiklar om homeopati på sitt CV på Mittuniversitetets hemsida.

Det är svårt att veta vem som borde skämmas mest, Mittuniversitetets avdelning för omvårdnad eller den regionala etikkommitté som gav klartecken till studien. Det har forskats nog på homeopati; såvida inte vanliga laboratorieförsök och djurstudier ger hållpunkter för att mycket av vad vi idag tror oss veta om fysik, kemi och biologi totalt måste revideras finns det ingen anledning att slösa tid på försök på människor. Det är helt enkelt så otroligt osannolikt att homeopati verkar på annat sätt än genom placeboeffekten. Hur kan skattefinansierade universitet få hålla på med låtsasforskning?

Mats Reimer, barnläkare och bloggare på Dagens Medicin

Replik: Mittuniversitetet: Vi värnar om den fria forskningen, ST 3/8

Läs också:

Ditt blodprov kan bidra till att förbättra vården i Västernorrland

Kunskap kan lösa Västernorrlands vårdkris

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons