Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möjlighet till mer kultur i bostadsområden med Kreativa rum

Annons

Den 25 augusti öppnade Kulturrådet ansökningsprocessen för regeringens nya kultursatsning Kreativa platser. Totalt har riksdagen beslutat att anslå 100 miljoner kronor under åren 2016–2018 till kulturprojekt i bostadsområden runt om i landet. Några förhållningsorder vad gäller vilken typ av kulturverksamhet som kan komma i fråga finns inte. Enda restriktionen är att projekten ska utformas utifrån de boendes behov och att lokala aktörer ska vara delaktiga

De som söker bidraget måste samverka med minst tre olika aktörer, varav minst en måste ha lokal förankring.

Den övergripande målsättningen med Kreativa platser är att få mer kulturverksamhet för fler i socioekonomiskt utsatta bostadsområden, att fler ska kunna både skapa och ta del av kultur där de bor. Men till skillnad mot många tidigare kultursatsningar är tanken med Kreativa rum att kulturen ska få växa underifrån i bostadsområdena och att de som bor i området ska kunna vara både projektdeltagare och publik, oavsett om det gäller en festival, dans, musik eller teater.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Som med så mycket annat i samhället spelar hushållsekonomi och utbildningsbakgrund också in i hur delaktig man är i kulturlivet. Därtill blir avstånd till de större kulturinstitutionerna en barriär som gör att stora befolkningsgrupper inte tar del av offentligt finansierad kulturverksamhet. För att motverka denna skeva fördelning är det därför motiverat att rikta särskilda resurser till vissa bostadsområden.

Kulturrådet räknar med att omkring 25–30 projekt kommer kunna beviljas bidrag, och förhoppningen är förstås att projekten ska kunna leva vidare även efter projekttiden. Projekt som riktar sig till många åldrar ligger bra till i ansökan, men inget projekt är egentligen för litet för att kunna erhålla stöd.

Det största frågetecknet nu är hur stor kännedomen är om att Kreativa platser drar igång. Det vore trist om inga kulturprojekt kommer till stånd i bostadsområden i Sundsvall därför att inga projektansökningar kommer in!

Niclas Malmberg (MP)

Kulturpolitisk talesperson

Maria Algotsson (MP)

Språkrör i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons