Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Nationalparkerna har fler besök än fotbollsallsvenskan – visst bryr vi oss

Annons
Den 22 maj är det biologiska mångfaldens dag, vilket Miljöpartiet vill att invånarna firar med ett besök i naturen. Bilder: Therese Hasselryd / Janerik Henriksson/TT / Ron Johnson/TT

Gå och njut av naturen med dina barn, kompisar, husdjur eller ta en stund för dig själv. Det är Miljöpartiets förslag till dig för att fira den biologiska mångfaldens dag, som inträffar i veckan.

Varför bry sig? För att du behöver biologisk mångfald. Som alla arter är människan beroende av andra djur och växter. För luften som du andas, för maten på din tallrik och till tyget i din t-shirt. Dessutom ger mångfalden av djur och växter små och storslagna naturupplevelser.

Nu behöver mångfalden dig! För den är hotad. Forskarna larmar: läget är lika allvarligt som med klimatet. Världen är inne i en sjätte massutrotning av arter (den femte var när dinosaurierna dog). Människan är orsaken – och lyckligtvis även lösningen.

Mer natur har skyddats och gjorts tillgänglig för miljoner människor. Årtionden av underhållsskuld av naturvården börjar äntligen betas av.

Läs också: Nedslående svar från partierna om biologisk mångfald – ingen vet hur hoten ska minskas

Du kan göra skillnad. Du kan sköta om naturen, plocka skräp eller inreda din trädgård så att humlor och bin trivs. Du kan välja ekologiskt och giftfritt när du handlar. Du kan bruka din skog utan kalhyggen. Du kan också överväga vilket parti som gör mest för miljön och för att skydda naturen. 

Miljöpartiet värnar naturen. Med oss i regering har naturen nu fått dubbelt så stor budget. Senaste året skyddades 80 procent fler nya områden än före vår historiska satsning.

Nu ser vi skillnad. Mer natur har skyddats och gjorts tillgänglig för miljoner människor. Årtionden av underhållsskuld av naturvården börjar äntligen betas av. Förra året hade enbart nationalparkerna 2,5 miljoner besök. Det är rekord – och fler besök än vad allsvenskan i herrfotboll har.

Nu behöver vi din röst. Valet efter sommaren är avgörande. Alla partier i alliansen samt SD vill skära ned kraftigt på miljöbudgeten. Miljöpartiet vill fortsätta satsa. Så att du, dina barn och kommande generationer får ha den biologiska mångfalden kvar – och allt den ger, från mat till naturupplevelser.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Var med du också! Varför inte besöka det nya naturreservatet Långören i Sundsvalls kommun? Nu har den värdefulla naturen där skyddats, för dig och kommande generationer. Alla goda relationer bygger på närvaro, inklusive människans med naturen. Susande träd och glittrande vatten väntar på dig där ute. Låt oss slå nya besöksrekord. Fira den biologiska mångfalden och ge dig ut i vår vackra natur!

Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson i riksdagen 

Amanda Lind (MP), toppkandidat till riksdagen, Västernorrland

Brita Wessinger (MP), toppkandidat till regionfullmäktige, Västernorrland

Johanna Thurdin (MP), toppkandidat till kommunfullmäktige, Sundsvall

För Plus-kunder:

Sötchocken – här utforskar små sommarmirakel Norra berget: "Väldigt nyfikna"

Därför blev Sundsvall året friluftskommun

13 platser i Sundsvall har fått ljusare och tryggare skog: "Ett helt unikt projekt"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons