Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Politik behövs för att möta extremväder – klimatet väntar inte

Annons
Vi måste göra allt vi kan för att förhindra att extremväder blir ett normaltillstånd och rusta samhället för framtiden, skriver tre företrädare för MP. Bilder: Lise Åserud /NTB/TT / Stian Lysberg Solum/TT.

Den här sommarens skogsbränder och torka visar vad en tillvaro med extremväder kan innebära. Regeringen samarbetar tätt med ansvariga myndigheter för att hantera torkan och bränderna. Alla som deltar i släckningsarbetet ska få det stöd som är möjligt. Vi ser att räddningstjänsten gör storartade insatser mot skogsbränderna runt om i landet och att många frivilliga hjälper till vid bränderna och för att stödja bönder som drabbas av torkan. 

Klimatsäkra Sundsvall. Vi vill att samtliga kommuner och regioner/landsting tar fram handlingsplaner för att klara extremt väder, både värmeböljor och extremt regn.

Vi kommer att ta oss igenom den här värmeböljan, men det är ett faktum att extremväder får allvarliga konsekvenser. Denna sommar påminner oss om att klimatet inte kan vänta och att klimatförändringarnas konsekvenser redan syns i vår vardag. Vi måste göra allt vi kan för att förhindra att extremväder blir ett normaltillstånd, men vi behöver också rusta samhället för en framtid med ett förändrat klimat. 

Här är Miljöpartiets viktigaste förslag:

Höj stödet för klimatanpassning. Det handlar till exempel om att skydda infrastruktur mot översvämningar och om åtgärder för att klara av extrem hetta. I början av juli presenterade vi ett vallöfte som innebär ett höjt stöd för klimatanpassning med 500 miljoner, så att det totalt uppgår till minst 750 miljoner per år. Myndigheter ska också ha ett tydligt ansvar för anpassningen till ett ändrat klimat inom sitt eget ansvarsområde.

Klimatsäkra Sundsvall. Vi vill att samtliga kommuner och regioner/landsting tar fram handlingsplaner för att klara extremt väder, både värmeböljor och extremt regn. Det är mycket viktigt att Sundsvall har en heltäckande handlingsplan för klimatanpassning. T.ex. kommer antalet dagar med låg markfuktighet i kommunen att öka från i snitt 10 dagar upp till 40 dagar vid seklets slut enligt en studie från SMHI.

Räkna på kostnaderna. Den stora frågan är inte vad det kostar att göra något för klimatet – frågan är vad det kostar att låta bli. Och vi måste vara förberedda. Därför föreslår Miljöpartiet en nationell rapport som visar på kostnaderna för klimatförändringarna.

Klimatet kan inte vänta. Miljöpartiet är vad vi heter. Vi har klimatet som den högst prioriterade frågan i valet. Ingen kan nu blunda för hur klimatförändringarna kommer slå mot Sverige. De partier som vill skära ner på stödet som går till att klimatsäkra Sverige måste förklara hur de vill möta utmaningen.

Amanda Lind, partisekreterare 

Första namn på Miljöpartiet Västernorrlands riksdagslista 

Johanna Thurdin

Förstanamn på Miljöpartiets kommunfullmäktigelista

Maria Algotsson

Andranamn på Miljöpartiets kommunfullmäktigelista

Läs också:

Klimatmål ger världsmarknad

Klimatet är det som oroar mest – skönt med högsommarvärme i maj?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons