Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Sex ska vara frivilligt – nu även i lagens mening

Annons
Nu står det även klart i juridisk mening att sex ska vara frivilligt vilket Miljöpartiet välkomnar. Bild: Karin Malmhav/SvD/TT

Äntligen klubbas samtyckeslagen av riksdagen och därmed fastslås det självklara även i juridisk mening - att sex ska vara frivilligt. Det kommer inte längre krävas våld eller hot för att dömas för till exempel våldtäkt. Reformen innebär bättre stöd till brottsoffren, skärpta straff och att två nya oaktsamhetsbrott införs.

Det är en angelägen markering som fastslår att samhället tar det sexuella våldet på största allvar. Miljöpartiet har länge kämpat för att öka skyddet för den sexuella integriteten. Redan 2007 lade dåvarande språkröret Peter Eriksson en motion om samtyckeslagstiftning och samma år bekostade vi i opposition en skuggutredning som fick namnet Samtyckesutredningen. Vi har därefter kontinuerligt tryckt på för att få till stånd en samtyckeslagstiftning.

Vi kommer att fortsätta arbetet för att eliminera destruktiva maskulinitetsnormer och den rådande könsmaktsordningen.

Motståndet har periodvis varit kompakt, men nu är vi äntligen framme. Samtyckeslagens tillkomst är en betydelsefull påminnelse om att det alltid är värt att kämpa för samhällsförändringar man tror på. Även när konservativa krafter mobiliserar, även när det politiska landskapet är svårnavigerat och motståndet starkt. Alla vi miljöpartister, som i över tio års har drivit frågan, har vunnit en efterlängtad seger. Vi kommer att fortsätta arbetet på bred front för att eliminera destruktiva maskulinitetsnormer och den rådande könsmaktsordningen.

För tio år sedan var tiden inte mogen för en samtyckeslagstiftning, men vi övergav aldrig vår övertygelse och nu ser vi resultatet. Detsamma gäller vår övertygelse om vikten av en ansvarsfull klimatpolitik. När vi lyfte klimatfrågorna för ett decennium sedan var det många som avfärdade oss som världsfrånvända miljöidealister, men idag är klimathotet på allas läppar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi har alltid varit – och kommer alltid att vara – ett feministiskt parti med fokus på jämställdhet, social rättvisa och hållbar livsstil. Hållbar för oss människor och den planet vi bor på. Politik handlar inte om kortsiktiga, populistiska strategier för att locka väljare inför nästa mandatperiod. Politik handlar om att våga stå upp för sina idéer även när samtiden protesterar. Vi kommer därför alltid att kämpa för humanism och en progressiv miljöpolitik även när andra partier kräver tiggeriförbud, utmanar asylrätten och avfärdar klimatförändringarna som en överdrift. Miljöpartiet är ett framtidsparti som agerar nu.

Annika Hirvonen Falk, jämställdhetspolitisk talesperson (MP)

Johanna Thurdin, toppkandidat till kommunfullmäktige Sundsvall (MP)

Magnus Bylund, toppkandidat till kommunfullmäktige Sundsvall (MP)

Läs också:

Hormonstinna mäns sexdrift behöver inte vara förklaringen till trakasserierna

Skulden ska läggas där den hör hemma – hos förövaren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons