Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket kvar att göra för en bättre bostadsmarknad

Annons

Peter Eriksson (MP), med rötter i Norrland och Norrbotten är vår nya bostadsminister. Han har ansvaret för en av landets viktigaste framtidsfrågor och har nu stora möjligheter att bidra till ett samhälle med bättre integration, en bostadspolitik som leder till ökat byggande för priser som de flesta har råd med samt ett effektivt förhandlingssystem som gagnar både hyresgäster och fastighetsägare.

Bostadsmarknaden är en helhet. Bristen på hyresrätter och hyresnivån styr priserna på den övriga marknaden. Bostadskris gör att kostnaderna för det ägda boendet stiger. För att ha någonstans att bo tvingas många hushåll skuldsätta sig kraftigt – vilket ger anledning till oro.

Läs också: Det vill vi med amorteringskrav och ränteavdrag

Sverige har högst byggpriser i EU. Detta förklaras bland annat med krångliga regler, långa beslutsprocesser, låg produktivitetsutveckling och bristande konkurrens inom byggsektorn.

Ovanstående, jämte med att hyresrätten missgynnas skattemässigt, gör att hyran i en nyproducerad hyreslägenhet med tre rum och kök ligger på cirka 10 000 kronor per månad.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

700 000 nya bostäder ska byggas fram till år 2025, men vad hjälper det om de flesta inte har råd att efterfråga de nya bostäderna?

Kostnaderna för boendet skadar tillväxten. Människor kan inte flytta till lediga arbeten. Företag får svårt att rekrytera medarbetare. Hushållen får minskade möjligheter att konsumera annat, vilket skadar tillväxten i branscher utanför fastighetssektorn. Till det kommer allvarliga sociala konsekvenser i form av ungdomar som inte kan flytta hemifrån, med nyanlända som inte får en lämplig bostad, ökad trångboddhet och segregation.

Läs också: Bostadsmarknaden behöver mer marknad, inte mer subventioner

Olika intressen driver olika frågor. Fastighets- och byggbranschen vill självklart ha så hög avkastning på sitt kapital som möjligt, men inser att dagens kostnadsnivåer stänger ute många människor från bostadsmarknaden. För att de ska kunna fortsätta ta ut höga hyror och vinster menar en del att samhället ska lösa detta genom höjda bostadsbidrag, eller till och med subventionera boendet med speciella bostäder för de som inte har råd.

Från Hyresgästföreningens sida driver vi konsumentintresset, det vill säga rätten till en bra bostad för en rimlig kostnad. För att åstadkomma detta behövs regelförenklingar, en skattereform och ökad konkurrens i byggbranschen. Mindre och innovativa byggföretag måste nu få chansen vid upphandlingar.

Läs också: Nya regler för amortering – men räkna inte med stora förändringar på huspriserna i Norrland

En skattereform är komplicerad och i det korta perspektivet måste man därför öka subventionerna till byggandet, givetvis med krav på en rimlig hyresnivå. Det är bättre att subventionera byggandet i stället för att utöka bostadsbidrag och försörjningsstöd eller att införa "social housing". Människor vill känna att de klarar sig själva och inte vara beroende av bidrag.

För att Sverige ska återfå en bostadsmarknad som gagnar både individ och samhälle krävs politiskt mod att ta beslut som resulterar i en hållbar bostadspolitik.

Vi önskar Peter Eriksson (MP) stor framgång i hans viktiga uppdrag. Det han gör får stor betydelse för människor, deras hem, jobb och tillväxt.

Lillemor Göransson

Ordförande Hyresgästföreningen Norrland

Henry Magnusson

Regionchef Hyresgästföreningen Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons