Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Navi: Vuxenutbildningen – en viktig pusselbit

Annons
Bild: Håkan Humla/ST arkiv

Under hösten har det varit ett flertal insändare som handlat om Vuxenutbildningen i Sundsvall. Vi vill ta tillfället i akt att förklara hur vi från majoriteten ser på Vuxenutbildningen.

Sundsvalls kommun satsar som kommun mer än jämförbara kommuner på Vuxenutbildningen och har så gjort sedan införandet av Navi (Nämnden för Arbetsmarknad, Vuxenutbildning och Integration).

Läs även:

Att lärare flyr vuxenutbildningen och Miun måste utredas – vad gör revisorerna?

V: Fult påhopp på våra ledamöter – kom och lyssna så kanske du ändrar dig

Komvux har ett krav på sig att vara flexibelt, tillgängligt och individanpassat. Av den anledningen upphandlar vi i Sundsvalls kommun utbildning från en del externa aktörer. De upphandlingar som görs har alltid ”skall-krav” om att utbildningen ska hålla hög kvalitet, och betygsbehöriga lärare. Det har hänt att vi har valt att avsluta ingångna avtal på grund av att aktören inte håller den kvalitet som utlovats och krävts.

Våra elever har att välja på platsbunden undervisning eller distansundervisning. Många elever överskattar tyvärr sin förmåga att läsa och göra andra saker samtidigt. För att kunna göra ett informerat val erbjuds och uppmanas alla att först träffa en studie- och yrkesvägledare. Tyvärr tar inte alla emot denna hjälp eller följer de råd som de får där, Komvux har trots det en uppgift att erbjuda den utbildning som eleven har valt, inte den vi anser passar eleven bäst.

Under mandatperioden har det funnits ett särskilt fokus på elever som inte klarar gymnasieskolan och får fullständiga betyg. Där har regeringen särskilt initierat ett myndighetsövergripande arbete som involverar såväl statliga som kommunala myndigheter. Vi har i dag en utbildningsplikt, särskilda lån för att stimulera till grundläggande studier och gemensamma studieplaner. Huruvida vi behöver ett nytt kunskapslyft är ett statligt beslut, inte kommunalt.

Vi har i dag behöriga sökande på alla tjänster, samtliga lärare är behöriga och vid skolinspektionens senaste granskning av verksamheten fick vuxenutbildningen inte en enda anmärkning – något som är väldigt ovanligt.

Under 2019 kommer vi att omorganisera arbetet med syftet att förhindra att människor hamnar i utanförskap och i stället får en chans att komma in på arbetsmarknaden. I det arbetet har Vuxenutbildningen en central roll och förhoppningen är att arbetet ska leda till bättre liv för medborgarna, förbättrat samarbete inom kommunens förvaltningar och med andra organisationer samt ge vår personal goda arbetsvillkor.

Christiane Rüdiger (V), ordförande i Navi

Christina Nordenö (S), vice ordförande i Navi

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons