Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlandsförbundet kräver bättre infrastruktur i Norrland

Annons

Norrlandsförbundet vill se ett bättre underhåll och större satsningar på investeringar i järnväg. Det är nödvändigt för både gods- och persontrafiken. Godset som transporteras från Norrland och ut i världen gynnar hela landets ekonomi och bidrar till välfärden. Det är av den anledningen viktigt att underhålla, rusta och bygga nytt när det gäller järnväg.

Den andra anledningen för större satsningar på järnväg är att det även framåt måste vara möjligt att arbets- och studiependla över kommun- och länsgränser.

Det kan inte vara rimligt, av någon som helst anledning, att lägga ner nattågstrafiken på Norrland. Av miljö- och klimatskäl måste den finnas kvar och är också en viktig del för turismen och företagandet i Norrland.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Transportinfrastruktur och tillgänglighet är stora utmaningar kopplade till tillväxtpotential för turismen. Målet för turistpolitiken är att Sverige ska ha en hög attraktionskraft som turistland. Det handlar om en långsiktigt konkurrenskraftig turistnäring som bidrar till en hållbar tillväxt och nya jobb i alla delar av landet och Norrland.

Nattåg i Norrland är viktigt för turismnäringens utveckling.

Norrland ska inte sättas på undantag när det gäller infrastruktursatsningar. Det norrländskt specifika, avstånden, kräver vägar, järnvägar, flyg och tillförlitlig IT. Satsningar på höghastighetsbanor för tåg kan inte vara prioriteringen nu. Det skulle ta alla resurser från svensk järnvägsutbyggnad under överskådlig tid.

Läs också: Regeringsbeslut i dag: Västernorrland ett steg närmare region 2017

Norrlandsförbundet kräver satsningar på modern infrastruktur i allmänhet och på järnväg i synnerhet. Tåg måste vara ett realistiskt alternativ även för resande och transporter i norra Sverige, för människor och gods.

Norrlands infrastruktur påverkas negativt av det undermåliga underhållet av vägnätet. För att nå nollvisionen beträffande trafiksäkerheten sänker man hastigheten, då det mest naturliga vore att öka säkerheten genom förbättringar av vägnätet. Mötesfria vägar är ett sätt. Det handlar om vägar som människor är beroende av för till exempel dagpendling till arbete.

Sverige behöver bättre infrastruktur i Norrland.

Kenneth Nilshem

Fungerande ordförande

Anita Gustavsson

Norrbotten

Anders Öberg

Norrbotten

Malin Ackermann

Västerbotten

Lars Westerlund

Västerbotten

Pelle Tjärnlund

Jämtland

Susanne Wallner

Jämtland

Agnetha Alenius Madsen

Västernorrland

Hans-Erik Näslund

Västernorrland

Gunnar Olsson

Gävleborg

Jenny Breslin

Gävleborg

Norrlandsförbundets styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons