Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis i nödvändig förändring som fordrar tålamod

Annons

Polisen är mitt i en nödvändig förändring. En förändring för att bättre kunna möta såväl förväntningar som en förändrad omvärld. Arbetet med att reformera polisen har pågått sedan den 1 januari 2015. Beslutet om reformen har fattats av en enhällig riksdag och har föregåtts av utredningar och förankringsarbete. De mest bärande skälen för reformen är att både omvärlden och brottsligheten har förändrats. Det har blivit svårare att bekämpa och utreda brott då dessa i dag oftare har en nationell och internationell koppling. Det lokala perspektivet, som i den nya organisationen tydligare utgör basen, behöver därför kompletteras med regionala, nationella och internationella perspektiv. Polisen förväntas även klara av att hantera den förhöjda terrorhotnivån och det omfattande arbetet som kan kopplas till de ökade migrantströmmarna.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I ljuset av de förändrade förutsättningarna är just nu behoven större än resurserna. Polisen beräknas i nuläget behöva utöka med cirka 2 000 nya poliser och 1 700 civilanställda. Därför har Polisen vänt sig till regeringen med en begäran om resursförstärkning och mycket talar för att detta kommer att ske, alltefter vi lyckas rekrytera och utbilda nya poliser. Förstärkningarna är naturligtvis välkomna även om det tar tre år att utbilda en färdig polis och ytterligare några år för att få erfarenhet.

I polisregion Nord kommer vi den närmsta tiden få 68 polisaspiranter att fördela i regionen, cirka 10 poliser kommer att återanställas och mellan 50 och 70 nya civilanställda kommer att förstärka vår kärnverksamhet. Utöver det kommer operatörer att rekryteras till vår regionledningscentral. Den sammantagna resursförstärkningen frigör polisiär kompetens till lokalpolisområdena. Sakta men säkert kommer vi att kunna möta en hel del av de behov av förstärkningar som finns i vår region, där möjlighet till distansutbildning av poliser på sikt sannolikt kommer att gynna bemanningen av regionens mer svårrekryterade områden.

Min bedömning är att polisen, efter omständigheterna, klarar sin uppgift på ett väldigt bra sätt. Samtidigt har jag förståelse för att genomförandet av en omorganisation av denna storlek i sig skapar oro och missnöje såväl internt som externt, vilket även visat sig i samhällsdebatten. Genomförandet av reformen är inte smärtfritt eller enkelt. Vägen är heller inte spikrak, utan vi kommer behöva justera beslut längs vägen. Därför krävs det tålamod och ödmjukhet men också handfasthet när det gäller färdriktningen.

Jag menar att svensk polis är en av världens bästa – en humanistisk, demokratisk och legalistisk polis med hög integritet och ett högt förtroende hos medborgarna. Detta måste vi hela tiden vårda, förtjäna och förvalta. Vårt arbete handlar därför just nu om att genomföra det uppdrag vi genom riksdagen fått av medborgarna. Att genomföra reformen och utveckla de förutsättningar som den ger oss, för att göra svensk polis ännu bättre.

Klas Johansson

Regionpolischef polisregion Nord

Läs också:

Politiker i 18 kommuner kräver fler poliser i Norrland – har skickat brev till ministrar

Poliser dömer ut den nya storregionen: "Det blir alldeles för långa avstånd"

Skyddsombud anmäler polisregion nord – bemanningen för låg: "Situationen akut"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons