Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt nyhet fungerar även på tvären

Annons

Någon som vet vem Trond Giske är? undrar Johan Lindblad och spänner ögonen i oss svenska journalister. Tystnaden är påtaglig.

Den här då, fortsätter Lindblad och vänder sig till våra norska kollegor, Gunnar Wetterberg? Den tenteringen är inte ett dugg mer framgångsrik.

Giske är norsk näringsminister med ett förflutet som kulturminister. Dynamisk och massmedial.

Wetterberg är svensk samhällsdebattör och författare. Nyss pläderade han för en nordisk förbundsstat.

Johan Lindblad arbetar som tjänsteman vid Nordiska ministerrådet i Köpenhamn. Han är en sann nordist och hans poäng är att han tycker att vi vet för lite om varandra och dessutom är rätt ointresserade av att lära mer.

Det senare är anledningen till att vi – ett femtontal journalister från Västernorrland, Jämtland och Tröndelag – samlats i en konfenslokal i Stiklestad tio mil norr om Trondheim. Resonemanget kretsar kring nyhetsrapportering över gränsen. Varför så bristfällig? Och skulle det vara motiverat att utöka den?

Särskilt frekvent är den förvisso inte även om det slumpar sig så att veckan innan mötet i Stiklestad fanns faktiskt två ST-medarbetare på plats i Trondheim. Vi följde besöksnäringen i Sundsvall när den intog Tröndelag för att försöka locka turister och affärsresenärer. Och så träffade vi den tidigare GIF-tränaren Per Joar Hansen. Den typen av nedslag gör vi ibland – turism och sport. Men övrigt då? Politik, näringsliv, arbetsmarknad, kultur. Inte särskilt ofta.

Mittlandet var ett försök att något råda bot på den saken. Tillsammans med Länstidningen i Östersund och Adresseavisen i Trondheim gav ST ut en gemensam bilaga. När jag nu snart tio år senare bläddrar genom den känns den oförskämt fräsch. Men det blev bara två nummer – annonsörerna var helt enkelt inte tillräckligt intresserade.

Jag tror inte att man ska lura sig att tro att en kontinuerlig bevakning av Tröndelag skulle försvara sin plats i Sundsvalls Tidning. Det lokala materialet och de regionala utblickarna är det som läsarna i första hand efterfrågar. Men fler reportageresor skulle säkert kunna vara motiverade med tanke på den spännande miljö i flera avseenden som vår granne på andra sidan gränsen erbjuder.

I den nya medievärlden behöver inte heller begränsningen stanna vid papperstidningen. Varför inte Mittlandet i en digital version, dvs att man i högre utsträckning skapar kontakten över nätet? Scannar av vad som skrivs, länkar till varandras hemsidor.

Ibland går det fortare än man tänkt sig. Arve Löberg är chefredaktör på Trönder-Avisa i Namsos. När jag återvänder till redaktionen i Sundsvall har jag ett mejl från honom.

"Det här borde väl intressera er", skriver han och berättar att rekordlaxen vid premiären i Namsen tagits upp av ett par Sundsvallsbor. Stolt poserar dom vid 22-kilosbjässen. Vi skriver några rader om det på ST.nu och så länkar vi till Trönder-Avisa. På två dygn hade nyheten 1.491 besökare på ST.nu.

Med rätt nyheter finns alltid intresset också över gränsen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons