Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen behöver ordning och reda – inte politiskt kaos

Annons

Vi är nu en bit in i valåret och vi närmar oss valdagen med stormsteg. Jag hoppas att vi efter valet ska kunna lägga en politiskt turbulent mandatperiod bakom oss och fokusera på sjukvården. Det förtjänar såväl medborgare som personal och framför allt – patienterna.

För att undvika framtida turbulens tycker jag att det är viktigt att lägga alla kort på borden. Inget parti är så stort att man har egen majoritet och kan styra Regionen ensam. Därför behöver vi samarbeta. Jag tycker att väljarna förtjänar att få veta med vilka man planerar att samarbeta med innan valet – inte efter.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Därför vill jag vara tydlig: Moderaterna går till val med Alliansen. Vi har ett mångårigt och etablerat samarbete mellan varandra. Vi moderater känner stort förtroende för våra allianskollegor och vi ser fram emot att ta över ledarskapet i Region Västernorrland tillsammans med dem. Vi är förberedda. Vi skriver gemensamma regionplaner, budgetar och motioner. Vi har enats om gemensamma förslag som vi vill genomföra om vi vinner valet. Vi känner oss trygga i samarbetet med Alliansen.

Däremot blir jag oroad när jag hör hur Socialdemokraterna vacklar och inte kan ge besked om vilka de kan tänka sig att samarbeta med. De inledde den här mandatperioden tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Efter halva perioden åkte Vänsterpartiet ut med buller och bång.

Vänsterpartiet med Lars-Gunnar Hultin i spetsen lovar vitt och brett, men kan varken presentera en budget med siffror eller finansiering för sina förslag. Det är oseriöst och bäddar för politiskt kaos.

Vänsterpartiet har nu satt en valsedel där Lars-Gunnar Hultin är förstanamnet. Samme Lars-Gunnar Hultin som fick lämna samarbetet med S och Mp och som företräder den numera starka Ångermanlandsvänstern. Vänsterpartiet i Region Västernorrland är ständig opposition, oavsett om de är i majoritetsställning eller i faktisk opposition. Vänsterpartiet med Lars-Gunnar Hultin i spetsen lovar vitt och brett, men kan varken presentera en budget med siffror eller finansiering för sina förslag. Det är oseriöst och bäddar för politiskt kaos. Därför är en röst på Vänsterpartiet en bortkastad röst. Det är nämligen få politiker som skulle välja att inleda ett samarbeta med Lars-Gunnar Hultin och Vänsterpartiet.

I slutet av januari fick Jan-Olov Häggström (S), under en radiodebatt i P4 Västernorrland, frågan om vilka partier han vill samarbeta med. Men svaret uteblev. Jag tycker att det är hög tid för Socialdemokraterna att presentera hur de ser på sina samarbetspartier. Vilka vill de samarbeta med och vilka vill de inte samarbeta med? Är Socialdemokraterna beredda att ta Vänsterpartiet i båten och försöka ro den i land? Eller söker ni stöd hos Sverigedemokraterna?

Är Socialdemokraterna beredda att ta Vänsterpartiet i båten och försöka ro den i land? Eller söker ni stöd hos Sverigedemokraterna?

Det är viktiga frågor som väljarna förtjänar att få svar på innan de väljer en valsedel. Det är lätt att lova vitt och brett men desto svårare att presentera konkreta och ekonomiskt underbyggda förslag. Det är min förhoppning att vi går in i valrörelsen med korten på borden och med siffror i våra förslag. Region Västernorrland behöver ordning och reda – inte politiskt kaos.

Per Wahlberg (M)

Oppositionsråd, Region Västernorrland

Läs också:

Läs också: Varför ska jag och mina kurskamrater överväga att jobba på länets sjukhus?

För Plus-kunder: Vårdkaos dränerar sjukhus på personal: "Näst intill omöjligt att bedriva riktig vård"

Rüdiger beklagar djup splittring i V – "Jonas Sjöstedt är ute på hal is

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons