Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Privatisering av äldreomsorgen är varken efterfrågat eller billigt

Annons
Bodil Hansson (S) svarar Catrin Eliasson (L) att det finns mer angelägna frågor i äldreomsorgen än privatiseringar. Bild: Henrik Montgomery/TT

Replik på L: Trångsynt av S om äldreomsorgen – är det vinster eller valfrihet ni vill begränsa? ST 16/5.

I den debatt som Catrin Eliasson refererar till nämnde jag inte vid ett enda tillfälle vinster i välfärden. Däremot beskrev jag att när jag möter olika pensionärsgrupper, vilket är ganska ofta, är det aldrig någon som lyfter frågan om privatisering av äldreomsorgen.

De frågor jag möter handlar om fler trygghetsboenden, om ökad bemanning inom äldreomsorgen, om behovet av fler mötesplatser för äldre och så vidare. Därför är det också dessa frågor som vi socialdemokrater lyfter i vårt valprogram för kommande mandatperiod.

När Catrin Eliasson och hennes allianskamrater under förra mandatperioden valde att privatisera hemtjänsten så budgeterade ni med 30 miljoner kronor i ökade kostnader. Resultatet visade att det blev betydligt dyrare än så. Så att påstå att privatiseringar skulle vara kostnadsneutralt stämmer inte. 

Vi socialdemokrater kommer alltid värna äldreomsorgen. Varje gång vi har ekonomiskt utrymme satsar vi på välfärden, och det vill vi göra även fortsättningsvis. Vi anser dock att det finns mer angelägna trygghetsreformer än just privatiseringar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Rätten till en plats på ett äldreboende är reglerat enligt lag och styrs inte av huruvida det finns privata utförare i en kommun eller inte. Under hösten och vintern färdigställs två nya äldreboenden i kommunen. I den investeringsplan som vi från S, V och C kommer presentera för kommunfullmäktige i juni, finns planer för ytterligare boendeplatser. Sundsvalls äldre ska självklart känna sig trygga med att få den äldreomsorg de behöver, när de behöver den.

Bodil Hansson, vice ordförande i kommunstyrelsen (S)

Läs också:

Äldre utsätts för risker varje vecka: Bemanningen inom omsorgen räcker inte till

Skulle Alicy från 1993 vara nöjd med dagens äldreomsorg?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons