Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROT hämmar tillväxten på landsbygden

/

Replik på insändare från Företagarna i ST 21 april 2015.

Annons

Företrädare för Företagarna oroar sig i en insändare i ST den 21 april för konsekvenserna för landsbygden av en minskning av ROT-avdraget från 50 till 30 procent. Det är bra att Företagarna engagerar sig, men det gäller att ha hela bilden klar för sig.

Sverige behöver öka investeringarna för att komma till rätta med arbetslösheten. Samtidigt har vi stora underskott i statens finanser och därför krävs finansiering av nödvändiga framtidsinvesteringar. ROT är bra på många sätt, men det innebär också kostnader. För 2014 cirka 17 miljarder kronor. Dessutom, kostnaderna för ROT skenar. Kostnaderna i systemet skenar snabbare än vi hade väntat oss. Bara förra året ökade kostnaderna med två miljarder – det är inte en hållbar utveckling. Regeringen vill därför begränsa nuvarande subvention av renovering, om- och tillbyggnation och använda pengarna som frigörs för att bland annat öka byggandet av nya bostäder. Sverige behöver gå från att bygga om till att bygga nytt. Vi har en skriande bostadsbrist, inte bara i storstäderna utan i alla regionala centra. En brist som hämmar Sveriges möjligheter till tillväxt.

När man läser Företagarnas debattartikel är det lätt att få intrycket att ROT-avdraget, till skillnad från de föreslagna subventionerna till energieffektivisering av miljonprograms-områden, i huvudsak gynnar landsbygden. I själva verket är det tvärtom. Merparten av ROT-avdragen görs i storstädernas villaområden. Avdragens konstruktion missgynnar konsekvent hyreshus och styr därmed resurser till villaägare och bostadsrättsinnehavare, vilket innebär en fördelningspolitisk orättvisa, som ökar skillnaderna mellan olika upplåtelseformer.

Det är i längden ohållbart att ha en byggsektor som är beroende av skattesubventioner för att överleva. Det är också onödigt då det i dag inte finns en brist på efterfrågan på arbetskraft. Snarare är problemen att för många jobbar med renoveringar av kök i stället för nybyggnation av bostäder och infrastruktur. Det är en verklig tillväxthämmare som även drabbar landsbygden.

Vi kommer inte att avskaffa ROT, men vi minskar subventioneringsgraden till den nivå som alltid tidigare gällt, 30 procent. Så kan vi finansiera nybyggnation och nödvändig upprustning. Det är socialdemokratisk jobbpolitik.

Ingemar Nilsson

riksdagsledamot (S) Västernorrland

Jim Sundelin

facklig ledare (S) i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons