Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut offras med gamla ohederliga argument

/

Annons

Socialdemokraterna vill ha Europas lägsta arbetslöshet. Men de över 200 nya arbetstillfällen som rutreformen skapat i Västernorrland ställer man sig helt kallsinnig till och viftar återigen med gamla pigargument. Ohederligt skriver hemservicebranschen i Västernorrland som undrar varför S fortfarande gör skillnad på jobb och jobb.

Kommer ni ihåg när städhjälp för privatpersoner nästan bara fanns att köpa svart? Inte ens tio år har gått. Nu är hemservicebranschen större än någonsin, och fortsätter att växa för varje dag som går.

17 000 nya arbetstillfällen har skapats, varav mer än 200 i Västernorrland. Många har kommit från utanförskap, andra från svartjobb till en vit anställning. Rutreformen har inte bara bjudit in våra medmänniskor i den samhälleliga gemenskap det innebär att arbeta vitt – den har också inneburit ett lyft för kvinnors entreprenörskap.

Trots de uppenbara framgångarna och faktumet att jobben och företagen hela tiden blir fler råder det stor osäkerhet inför framtiden. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ går nämligen till val på att vända utvecklingen och göra framgångssagan till ett minne blott.

Ur samhällsekonomiskt- och jämställdhetsperspektiv är det fullkomligt obegripligt varför rut ska offras i tider av arbetslöshet, när det bevisligen är en av de bättre jobbskapande reformerna som genomförts. Dessutom med samma gamla ohederliga argument som när reformen infördes.

Vi vill därför bemöta de vanligaste myterna om rut:

Rut är för att de rika Stockholmarna i Djursholm och på Solsidan ska kunna göra avdrag för heltidsanställda hembiträden.

Inget kunde vara mindre sant. De största grupperna rut-onsumenter är kvinnor 65 plus och barnfamiljer – och hela 11 000 västernorrlänningar köpte ruttjänster förra året.

Är det rimligt att du och jag ska betala skatt för att folk ha städhjälp?

Konjunkturinstitutet beräknade att rut blir en plusaffär för statskassan när den sysselsätter 10 000 svenskar. I dagsläget jobbar 17 000 personer i rutsektorn. Rut har skapat så pass många nya företag och arbetstillfällen att det är en intäkt för staten – och medborgarna.

Man kan städa själv, men man kan inte bygga själv. Därför ska vi halvera rut men behålla rot.

Säg det till de pensionärer och barnfamiljer som använder rutavdraget för att få ihop sin vardag. Och varför är en städerska mindre värd än en snickare?

Fler kvinnor än någonsin startar nu företag i Sverige, till stor del tack vare rutavdraget – bland egenföretagarna i städ och hemservice är 71 procent kvinnor.

Om samhället ska bli mer jämställt är en viktig del att öka det kvinnliga inflytandet över kapital och näringsliv. Ett slag mot rut är ett slag mot kvinnors företagsamhet.

Eva-Karin Sjödin Dahl

Vd HomeMaid och ordförande Almega Hemserviceföretagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons