Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Att det huvudsakligen är priset som styr har M själva bidragit till

Annons
Glenn Nordlund (S) menar att Moderaterna inte har bidragit till ökade krav vid offentliga upphandlingar. Bild: Lars Pehrson/TT

Vi socialdemokrater står upp för sjysta villkor och rättvisa löner i Sverige. I Västernorrland hade vi gärna ställt ökade krav vid offentliga upphandlingar – och vi har vår socialdemokratiskt ledda regering bakom oss.

Under de senaste fyra åren har regeringen försökt att få igenom möjligheter att ställa krav på sjysta villkor vid offentlig upphandling, men vi socialdemokrater har blivit nedröstade av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Därför är det verkligen uppseendeväckande att höra moderaten Per Wahlbergs uttala sig om offentlig upphandling i SVT. Han säger att det är "problematiskt att bara gå på billigaste pris vid upphandling".

Att det är hans eget parti som har satt käppar i hjulet för förändringar av upphandlingsreglerna nämner han inte. Står inte Wahlberg bakom den politik som Moderaternas förstanamn i regionen, Lena Asplund, har varit med och röstat igenom som riksdagsledamot?

De som gynnas av den här politiken är oseriösa, ofta utländska företag, som inte ställer samma krav på varken löner eller arbetsvillkor som seriösa företag.

Så sent som i slutet av 2016 röstade riksdagen om att kunna ställa krav på rättvisa löner, försäkringar och rätt till semester för anställda vid offentliga upphandlingar. Lena Asplund och övriga moderater röstade då nej. Med hjälp av Sverigedemokraterna lyckades Moderaterna fälla förslaget om sjysta villkor på arbetsmarknaden.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är alltså på grund av Moderaterna som det huvudsakligen är priset som styr vid offentliga upphandlingar i Västernorrland i dag. De som gynnas av den här politiken är oseriösa, ofta utländska företag, som inte ställer samma krav på varken löner eller arbetsvillkor som seriösa företag. Förlorarna blir vanliga löntagare i hela Sverige.

Att Wahlberg nu har uttalat stöd för ändringar i reglerna är bra. Men när Moderaternas förstanamn Asplund för bara ett och ett halvt år sedan röstade ner ett förslag som skulle ställa ökade krav vid upphandlingar är det svårt att tro på uttalandet. Är det valåret som spökar, Wahlberg?

Glenn Nordlund (S), förstanamn på Socialdemokraternas regionlista

Läs också:

S: Ett nej som knappast förvånar – men beklagligt att fler inte vill ta ansvar

► M: Vi säger nej till samarbete med Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons