Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Extra stöd till utsatta skolor och höjd status för yrkesprogrammen – så minskar vi klyftorna i skolan

Annons
Socialdemokraterna vill sätta in extra stöd i de skolor med störst utmaningar samt se till att yrkesprogrammen på gymnasiet får högre status. Bild: Pontus Lundahl/TT / Ingvar Karmhed/TT

För oss socialdemokrater är utbildning en grundläggande mänsklig rättighet. Det ska inte spela någon roll var du bor eller hur pass utbildade föräldrar du har. Alla elever ska ha rätt till en bra utbildning och en bra skola. Vi har under mandatperioden sett en positiv trend kring skolresultaten i Sundsvall, men mer behöver göras för att bryta den allt för stora segregationen. Vi jobbar för en jämlik kunskapsskola där måluppfyllelsen är högre och klyftorna mindre.

Sedan i somras har vi socialdemokrater i Sundsvall samlat in drygt 1 100 politiska förslag från Sundsvallsborna som en del av utformandet av vårt lokala politiska valprogram. Bland alla dessa förslag märker vi att skolan är ett område som engagerar. I dialog med Sundsvallsborna har vi därför tagit fram två vallöften på skolans område. Det handlar om att stödet till de skolor som har de tuffaste utmaningarna måste öka och att arbeta för att höja statusen på yrkesprogrammen.

För Plus-kunder: Lista: Här är skolorna i Sundsvall som får ett lyft – satsningar för nära en halv miljard

Vårt första vallöfte handlar om att behoven ska styra resursfördelningen i skolan. Vi socialdemokrater vill att skolor med tuffast utmaningar ska ges extra stöd, både i form av pengar och i form av personal. Därför vill vi se till att styra resurserna ytterligare till de skolor och de elever som har det tuffast. Vi vill att förstelärarna ska få ett tydligt uppdrag att jobba mot segregationen och i större utsträckning än i dag finnas på de skolor som har lägst måluppfyllelse.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det andra vallöftet handlar om att höja statusen på yrkesprogrammen på Sundsvalls gymnasium. Genom att återinföra högskolebehörigheten som norm på samtliga nationella program säkerställer vi näringslivets kompetensförsörjning genom att andelen sökande till yrkesprogrammen ökar. Vi vill även utveckla det framgångsrika collegekonceptet för att knyta näringslivet närmre de praktiska programmen. För oss är det också en självklarhet att samhället inte ska stänga några dörrar till vidare studier. Elever som läser yrkesförberedande program går ofta direkt till arbete efter studenten, det är bra för både den enskilde och samhället. Men samtidigt väljer många bort dessa program av rädsla för att begränsa sina valmöjligheter i framtiden. Genom högskoleförberedande yrkesprogram får elever möjlighet att både gå direkt i arbete och studera vidare i senare i livet. Så bygger vi Sundsvall starkare för framtiden.

Peder Björk (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Lisa Lööf (S)

Huvudsekreterare för Socialdemokraternas lokala valprogram

Niklas Säwén (S)

Ordförande Socialdemokraterna Sundsvall

Läs också:

Engelska skolan blir störst i Sundsvall – men till nytta för vem?

MP: Skolan är inte bara en plats för undervisning – där ska finnas vuxna att lita på

Lärfritids ger en mer jämlik skola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons