Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Högskolebehörighet ska vara norm på alla gymnasieprogram i Sundsvall

Annons
Jõao Pinheiro och Niklas Säwén från Socialdemokraterna skriver om betydelsen av att återinföra högskolebehörighet på de yrkesförberedande gymnasieprogrammen. Bilder: Tina Skiöld / Henrik Montgomery/TT

Den 19 juni röstade riksdagen nej till den socialdemokratiskt ledda regeringens förslag om att återinföra grundläggande högskolebehörighet på de yrkesförberedande gymnasieprogrammen. Den borgerliga majoriteten i riksdagen, ledd av M och SD ignorerade de positiva tillropen från arbetsmarknadens parter och näringslivet, och röstade ned förslaget.

Sedan högskolebehörigheten avskaffades har antalet sökande till de yrkesförberedande programmen sjunkit kraftigt. Det resulterar att det inom många branscher finns stora rekryteringsbehov men saknas arbetskraft med rätt utbildning. Om de behoven inte lyckas fyllas riskerar både Sundsvalls och Sveriges konkurrenskraft att drabbas. Vi vill att Sverige ska konkurrera med kompetens, inte med sänkta löner eller sämre anställningsvillkor.

I dag finns möjlighet för eleverna att välja till dessa kurser men med vårt förslag kommer det i stället finnas möjlighet att välja bort.

Vi socialdemokrater vill ge alla unga likvärdiga möjligheter i livet. Ett gymnasieval vid 15 års ålder ska inte avgöra möjligheten att läsa vidare efter studenten eller senare i livet. Det är en åsikt som uppenbart delas av många unga, eftersom färre söker sig till de yrkesförberedande programmen i dag.

Vi vill att grundläggande högskolebehörighet ska vara norm på samtliga gymnasieprogram vid Sundsvalls gymnasium. Det innebär att de högskoleförberedande kurserna även ska ingå i yrkesprogrammen. I dag finns möjlighet för eleverna att välja till dessa kurser men med vårt förslag kommer det i stället finnas möjlighet att välja bort. För en elev är det stor skillnad på att välja till och på att välja bort kurser.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I och med att riksdagen, med M och SD i spetsen, röstade nej till förslaget som skulle ge alla gymnasieelever likvärdiga chanser föreslår vi att Sundsvalls kommun går före. Alla elever kommer inte läsa vidare på högskola och universitet, men varför ska samhället göra det svårare att göra det? Varför ska samhället stänga dörrar och begränsa valmöjligheter för unga? Det är en fråga som väljarna förtjänar ett svar på från Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Jõao Pinheiro, barn- och utbildningsnämndens ordförande (S)

Niklas Säwén, ordförande Socialdemokraterna i Sundsvall

Läs också:

Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

Staten måste återta ansvaret för skolan – kampen om en bättre utbildning lär fortsätta även efter valet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons