Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Krävs snabbare etablering av utrikes födda

Annons
Socialdemokraterna vill fortsätta att satsa på att utveckla SFI och bryta utanförskapet för utrikes födda, skriver tre företrädare för partiet. Bilder: Pontus Lundahl/TT / Fredrik Sandberg/TT / Fredrik Persson/TT.

Arbetslösheten har under mandatperioden 2014-2018 sjunkit och ungdomsarbetslösheten är lägre än på 14 år. Det är resultatet av en aktiv socialdemokratisk jobbpolitik. Många branscher har ett stort behov av arbetskraft. Samtidigt finns det arbetslösa som är långt ifrån ett jobb då de inte har den kompetens som efterfrågas.

Vi socialdemokrater vill fortsätta att satsa på det livslånga lärandet. Det ska aldrig vara för sent att utbilda sig eller skola om sig. Komvux och yrkeshögskolor är två viktiga delar för att ge alla som behöver en chans att läsa upp sina betyg eller utbilda sig.

Vi går till val på att minska klyftorna, öka sammanhållningen och bryta segregationen. Att minska arbetslösheten bland utrikes födda är en viktig del i det arbetet

Arbetslösheten är fortfarande för hög bland utrikes födda, även om tiden för en nysvensk att etablera sig på arbetsmarknaden har halverats de senaste åren. Särskilt oroväckande är arbetslösheten bland utrikes födda kvinnor. Vi kommer därför arbeta aktivt med att bryta det utanförskapet. 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi vill fortsätta att satsa på att utveckla svenska för invandrare, SFI, bland annat genom att kombinera utbildning med praktik. Att knyta arbetsmarknaden och näringslivet närmare SFI gör språkutvecklingen bättre och chanserna till jobb större.  Vi vill också att föräldralediga ska läsa SFI och vi vill därför genomföra kurser som möjliggör detta.

Vi går till val på att minska klyftorna, öka sammanhållningen och bryta segregationen. Att minska arbetslösheten bland utrikes födda är en viktig del i det arbetet. Alla som kan jobba ska jobba. Det kommer vi socialdemokrater jobba för om vi får väljarnas förtroende i valet den 9 september.

Christina Nordenö (S), vice ordförande i nämnden i för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration samt kandidat kommunfullmäktig

Magnus Haak (S), kandidat till kommunfullmäktige

Caroline Sundström (S), kandidat till kommunfullmäktige

Läs också:

L: Utrikesfödda kvinnor ska ges mer makt och möjligheter

Människor vill jobba och försörja sina familjer – varför skriker inte folk rakt ut och protesterar?

Ulf Kristersson (M): Integration är att ställa krav – sänk bidragen för arbetslösa och skatten för de som arbetar

►[+] Hög arbetslöshet bland utrikesfödda i länet: "Vi har inte rätt typ av jobb här"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons