Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, MP: Efter rapporten – vi är övertygade om att länsklinikerna är rätt väg att gå

Annons
S och MP går vidare med länsklinikerna inom specialistsjukvården efter en extern rapport.

Strukturer för organisationer är tillgångar och mycket färskvara. Det gäller även komplexa och stora organisationer som hälso- och sjukvården. Med den snabba forskningsutveckling som sker gäller det för vårdenheter att ständigt hålla sig uppdaterade och förnya sina arbetsmetoder. Det tar kraft, energi och resurser för alla hälso- och sjukvårdsenheter att anpassa sina verksamheter och organisationer för att implementera nya vetenskapliga rön. Det har i många år funnits behov av nationell samordning, för att arbeta mot målet om en god vård som är kunskapsbaserad, säker, individanpassad, jämlik, tillgänglig och effektiv, oavsett vart i landet man bor.

För Plus-kunder: Analysen ger grönt ljus till länskliniker – men det krävs en rad förbättringar

Därför är två stora organisatoriska arbeten inledda för att Region Västernorrland ska fortsätta utvecklas åt önskvärt håll. På nationell nivå handlar det om projektet kunskapsstyrning, på regional nivå är det införandet av länsgemensamma klinker inom specialistsjukvården och dessa ska samverka. Det i allmänhet mindre medialt kända kunskapsstyrning är ett nationellt projekt i upparbetande.

Samverkansgrupper involverade både patientorganisationer och professionsföreningar arbetar för att bygga upp nationella programområden inom hälso- och sjukvårdens alla områden och syftar till att ge bästa möjliga tillgängliga kunskap vid varje enskilt patientmöte. Detta genom att skapa Nationella programområden (NPO). Det är inte gjort i en handvändning, men det är i rullning och har startat upp inom vissa sjukvårdsområden såsom cancersjukdomar, psykisk hälsa och nervsystemets sjukdomar. Under våren 2018 kommer NPO inom 14 olika områden startas upp, bland annat för hjärt- och kärlsjukdomar, barn- och ungdomars hälsa och akut vård för att nämna några.

För Plus-kunder: Läkarbrist ökar risk för farliga hyrläkare: "Belyser den närmast katastrofala situation som primärvården arbetar under"

Införandet av länsgemensamma kliniker skulle ha förberetts bättre, och detta är befogad kritik.

Att länskliniker införts i regionen har bland annat till syfte att vi ska få lika specialistvård som följer samma vårdprogram oavsett vart i länet vi bor. Vi har låtit en extern granskare utvärdera effekten av införandet av länsgemensamma klinker inom specialistsjukvården i Region Västernorrland för den korta tid som gått. Mer analys på långsiktiga effekter är att vänta.

Sammanfattningsvis lämnar rapporten vi fått till oss att införandet av länsgemensamma kliniker skulle ha förberetts bättre, och detta är befogad kritik. Men den visar också att vi är inne på rätt väg. Gemensam länsverksamhet kommer för nu och i framtiden vara det mest ändamålsenliga sättet att organisera den största delen av specialistsjukvården på. Det kan finnas delar som förmodligen kan fasas ut och implementeras i primärvården, men det ska göras efter gemensamma noggranna analyser och planering för att detta ska kunna bli verklighet.

Vår gällande linje efter rapporten blir således: länsklinikerna ska utvecklas, inte avvecklas!

Ewa Back (S)

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Ninni Smedberg (MP)

Vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs också:

M: Det krävs en nystart för regionen

 V: Vi är beredda att axla ledarskapet – och vill återställa förtroendet för Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons