Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Sverige växer – då krävs ordning och reda i transporttrafiken

Annons

Sverige växer så det knakar. Både Socialdemokraterna och Transportfacket ser väldigt positivt på den goda ekonomiska utvecklingen. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har vänt budgetunderskott till budgetöverskott och satsar nu på trygghet och säkerhet i Sverige.

God ekonomisk tillväxt för dock med sig nya utmaningar för den svenska arbetsmarknaden, inte minst för transportbranschen.

Socialdemokraterna satsar på fler utbildade yrkesförare. En bra samhällsekonomi i kombination med en ökad näthandel har lett till att det nu råder brist på lastbilsförare. Företagens behov väntas dessutom öka allt mer de kommande åren. I Västernorrland och Jämtland rapporteras det att 31 procent av transportföretagen planerar att anställa fler förare under det närmaste halvåret.

Socialdemokraterna och Transportfacket är också överens om behovet att skapa säkrare transporter på vintervägarna.

Socialdemokraterna ser därför till att det utbildas 1 000 fler yrkesförare vid Sveriges vuxenutbildningar varje år under de kommande fyra åren. Dessutom stärker vi kvalitén på gymnasiets yrkesprogram och satsar på att öka intresset för de praktiska gymnasieutbildningarna. Där ingår Fordonsprogrammet, som ger en god grund för att bli lastbilsförare. På så sätt möter Socialdemokraterna framtidens behov på den svenska arbetsmarknaden.

Transportfacket har arbetat aktivt för säkra arbetsvillkor på de svenska vägarna, bland annat genom att arbeta för ett lagstiftat beställaransvar. Beställaransvar innebär att köparen bär ansvaret för att de som sköter transporten har schyssta villkor och betalar skatt. På så sätt kommer man åt oseriösa aktörer och illegala transporter – och gör yrket mer attraktivt för de som följer reglerna.

Socialdemokraterna håller med om att det behövs en ny lagstiftning för att komma åt de som systematiskt köper olagliga transporter. Hur den nya lagstiftningen kommer att se ut är inte bestämt än, men Socialdemokraternas ledamöter i riksdagens trafikutskott arbetar med det.

Läs också: Resa i länet ska vara enkelt – kollektivtrafiken utvecklar Västernorrland

Socialdemokraterna och Transportfacket är också överens om behovet att skapa säkrare transporter på vintervägarna. Den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslog därför i slutet av förra året att även tunga fordon ska omfattas av vinterdäckskravet på samtliga däck.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslog i slutet av förra året att även tunga fordon ska omfattas av vinterdäckskravet på samtliga däck.

Moderaterna och Sverigedemokraterna tror att lösningen på alla framtida utmaningar på arbetsmarknaden är sänkta löner och sämre arbetsvillkor. Det skapar varken fler utbildningstillfällen eller säkrare anställningar för vanligt folk.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen skapar bättre förutsättningar för svensk ekonomi att fortsätta växa. Vi möter arbetsmarknadens behov och ser till att det råder ordning och reda i transporterna på de svenska vägarna.

Jasenko Omanovic (S)

Ledamot i Trafikutskottet

Jessica Höglin

Ordförande Transportarbetareförbundet Mellersta Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

►  Stress, multitasking och begynnande urinvägsinfektion – som bussresenär är varje dag ett äventyr

► L: Det ska bli billigare och enklare att åka buss i länet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons