Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir vi självständiga

/

Annons

Nästa helg, 15–18 oktober, är det dags för Moderaternas partistämma. Moderata ungdomsförbundet samlar för första gången någonsin var fjärde medlem i Moderaterna. Det ger oss kraft och stora möjligheter till att påverka politiken. Det viktigaste för oss är att Sverige ska vara ett land där alla kan vara självständiga.

Just nu växer ett nytt utanförskap fram i Västernorrland och i Sverige. Unga och nyanlända som kommer till Sverige senare i livet möter stora svårigheter att få sitt första jobb och egen bostad. Drömmar om självständighet blir för alldeles för många bara just drömmar. Här behöver Moderaterna bli modigare.

En modern arbetsmarknadslagstiftning

Vi ser tre anledningar till att arbetsmarknadslagstiftningen behöver moderniseras.

För det första har 90-talisterna i dag ett 50-årigt arbetsliv framför sig som kommer innebära byten av jobb, branscher och vidareutbildning. För det andra är lagstiftningen diskriminerande och ger unga sämre trygghet. Den säger uttryckligen ”vid lika anställningstid ger högre ålder företräde”. Skulle ”ger högre ålder” bytas ut mot ”ges den som är man/heterosexuell/etnisk svensk” är det uppenbart att lagtexten är direkt diskriminerande mot unga och gör att den ger oss sparken först. För det tredje skapar den inlåsningseffekter för äldre arbetstagare.

Tryggheten kan inte utgå från att klamra sig fast så länge som möjligt på samma arbetsplats, utan om förmågan att ställa om och gå vidare till nytt jobb. Vårt fokus borde vara att utgå från de som står utan jobb och vill in – inte att krama en omodern arbetsmarknad och värna de redan tryggas anställningar.

Bättre integration för självständighet

Sverige ska vara ett öppet och modernt land. I dag möter människor som kommer hit senare i livet problem med att etablera sig. För att få bättre förutsättningarna till bra integration i Sverige vill vi att permanenta uppehållstillstånd fortsätter vara huvudregel vid beviljad asyl. Det är olyckligt att Moderaterna föreslår tillfälliga uppehållstillstånd. Det försämrar integrationen. När människor tvingas leva med osäkerheten att inte få stanna kvar i Sverige blir det svårare att ställa krav.

Vår utgångspunkt är att vi ska välkomna människor hit och möta dem med tydliga krav om att själva ta ansvar för sin egen integration. Här lägger vi fram ett förslag om att den som inte arbetar eller deltar i åtgärder för att komma närmare jobb eller utbildning fråntas rätten till statlig och kommunal ersättning.

Jobben och öppenheten är de två största frihetsfrågorna i vår tid. På partistämman kommer vi därför, som en fjärdedel av Moderaterna, driva på för att vi tar ställning för en modern arbetsmarknadslagstiftning och för permanenta uppehållstillstånd. Det krävs för att möta det nya utanförskapet och för att fler ska kunna bli självständiga i både Västernorrland och Sverige.

Ida Skogström

Distriktsordförande MUF Västernorrland

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande MUF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons