Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lyder vindkraftens enkla matematik

/

Annons

WWF och OX2 räknar med enkel matematik men lyckas få fel resultat av det enkla skälet att de valt fel räkneuppgift. De beskriver hur mycket energi vi behöver för att ersätta kärnkraften. Visserligen har de räknat fel på tio terawattimmar, eftersom de glömt att det förekommer torrår, då vattenkraften ger lite el. Men värre är att de inte räknar med vare sig effekt eller kostnad.

Läs också: Framtiden ser mörk ut – vi måste värna om klimatet

Både sol- och vindkraft ger ingen effekt alls ibland, vilket visats för hela den tyska marknaden, googla "tysk el april 2016". De kan inte ersätta kärnkraft, som snurrar alla timmar på året. Det kan också vattenkraften göra, men den behövs för att balansera variationerna i elsystemets effektbehov.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Alltså: Hur mycket vindkraft vi än bygger, måste vi bygga konventionella kraftverk med tillräcklig kapacitet, för att nå det maximala effektbehovet. De kan sedan eldas med gas, kol eller träpellets, beroende på bränslets kostnad.

Läs också: Vindkraft kan inte ersätta kärnkraft

Vindkraften fungerar bara på den förvridna marknad som politiken skapat med ohemula subventioner. Dessa motiveras av myten om utsläppens riskabla verkan på klimatet. Någon sådan verkan har inte kunnat mätas. Utsläppen har i stället visat sig ge större skördar, vilket gjort hela mänskligheten rikare, googla klimatförändringarnas verklighet.

Då väljarna inser att de blivit lurade, försvinner subventionerna och vindkraftbolagen med dem.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons