Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbetet har byggt på att kompromissa och se på det som förenar oss

Annons
Hans Forsberg, Karin Gustafsson och Niklas Säwén skriver om majoritetens samarbete i Sundsvall.

I insändare, och även på ledarsidan, i ST diskuteras det faktum att Centerpartiet inför den här mandatperioden valde att samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Sundsvall. Vi märker att denna fråga väcker ett stort engagemang och vi vill därför passa på att beskriva hur vi ser på saken.

Mandatperioden 2010-2014 var väldigt stökig i Sundsvallspolitiken. Den borgerliga majoritet som tillträdde blev snabbt en minoritet och Socialdemokraternas budget antogs av kommunfullmäktige. Flera ledande politiker lämnade sina uppdrag under perioden. Tyvärr ledde detta till att Sundsvalls utveckling hämmades, nödvändiga beslut fattades inte och privata investeringar i bland annat bostadsbyggande kom aldrig till stånd.

Läs också: Centern har hoppat upp i knät på S och V – hur många löften har ni svikit?

Efter valet 2014 var det viktigt för oss tre partier att bilda en stabil majoritet, som med säkerhet får igenom sina beslut i kommunfullmäktige och som både vågar och har förmåga att fatta beslut, även i tuffare frågor. Vi bildade en majoritet för att gemensamt ta oss an flera samhällsproblem vi tre partier hade identifierat. Det handlade om en alldeles för hög arbetslöshet, ett för lågt bostadsbyggande, för låga skolresultat och för stora klyftor mellan staden och våra kommundelar. Vi valde att söka det som förenar snarare än det som skiljer oss åt som partier.

När tre partier med olika ideologiska utgångspunkter samarbetar gäller det att partierna är beredda att ge och ta.

Efter över tre år tillsammans kan vi konstatera att vi kommit en bit på vägen. Arbetslösheten har sjunkit, bostadsbyggandet ökat, ett nytt kommunalt landsbygdsprogram med tillhörande utökning av kollektivtrafik och bredbandsinvesteringar har genomförts och skolresultaten har en positiv trend. Men vi vill mer, och vi är övertygade om att även kommande mandatperioder kommer behöva att de politiska partierna i Sundsvall kan samarbeta med varandra, även över de traditionella blockgränserna.

Läs också: Kommunvalet i Sundsvall – alla artiklar

Vi har denna mandatperiod visat att det går. När tre partier med olika ideologiska utgångspunkter samarbetar gäller det att partierna är beredda att ge och ta, men också att lyssna på varandras bästa argument. Det har gjort att vi denna mandatperiod löst en del svåra frågor:

■ Vänsterpartiet ville i valrörelsen avveckla LOV i hemtjänsten, Centerpartiet ville ha privata utförare även på boendesidan. Kompromissen blev att behålla LOV, men inte tillskapa fler privata alternativ under mandatperioden. 

■ Socialdemokraterna ville söka samverkan med näringslivet om de kommunala sommarjobben och pröva gemensam finansiering. Vänsterpartiet och Centerpartiet var tveksamma och kompromissen blev att i stället för gemensam finansiering anställa en samordnare med uppdrag att stimulera fler sommarjobb hos privata företag på andra sätt.

■ Socialdemokraterna var tveksamma till idéerna om ett kommunalt skönhetsråd och om kommunal borgen för bredbandsbyggnad på landsbygden, men lyssnade på Centerpartiets argument och ändrade sig.  

Bemanningsproblemen i socialtjänsten ledde till ett försök med förkortad arbetsdag.

■ Vänsterpartiet drev frågan om försök med sex timmars arbetsdag under valrörelsen. Centerpartiet och Socialdemokraterna såg inte möjlighet till en sådan prioritering inledningsvis. När bemanningsproblemen uppstod i socialtjänsten insåg alla tre partier att ett försök med förkortad arbetsdag kunde bidra till att förbättra arbetsvillkoren för socialsekreterarna.

■ När en ny inköpsstrategi skulle beslutas lyfte Centerpartiet ökade möjligheter för mindre företag att vinna upphandlingar. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lyfte vikten av att garantera schyssta anställningsvillkor för de anställda. Tillsammans har vi fattat beslut om Sveriges mest offensiva inköpsstrategi som både ger bättre förutsättningar för såväl näringsliv som anställda. 

Läs också: Hans Forsberg: Tråkigt att Bohlin blundar för alla våra framsteg

Detta är ett axplock av frågor där vi lyssnat på varandra och kompromissat med varandra under mandatperioden. Vi går nu snart in i en valrörelse där våra tre partier, var för sig, ska ha möjlighet att berätta vad vi vill göra kommande mandatperiod. Oavsett utgång av valet är vi övertygade om att Sundsvall mår bättre av samarbete, än utan.

Hans Forsberg (C), ordförande Centerpartiet Sundsvall

Karin Gustafsson (V), ordförande Vänsterpartiet Sundsvall

Niklas Säwén (S), ordförande Socialdemokraterna Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons