Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samsyn kring innovationer, utbildning och infrastruktur underlättar

/
  • Socialdemokraterna vill bland annat satsa på nya utbildningsplatser på Mittuniversitetet och höjd kvalitet i grundskolan.

Annons

Replik på debattinläggen ”Dags för ny reformvåg” och ”Nu behöver vi skapa goda förutsättningar för vårt framtida Västernorrland”

I två debattartiklar senast veckan har företrädare för olika delar av näringslivet lyft viktiga utvecklingsfrågor. Det har bland annat handlat om vikten av matchning på arbetsmarknaden genom utbildning, bättre förutsättningar för innovationer, god infrastruktur och säker energiförsörjning. Det gläder oss att dessa frågor nu lyfts till diskussion för det var frågor som vi Socialdemokrater lyfte upp i valrörelsen och där det krävs samsyn för resultat.

När det gäller innovationer så vill vi socialdemokrater se inrättande av lokala innovationsråd. Där kan det offentliga, akademi och privat näringsliv enas om mål och strategier för gemensamt innovationsarbete. Detta anser vi skulle kunna utgöra ett bra komplement till andra aktiviteter och kreativa miljöer som det nu finns planer på.

Framtida innovationer kräver dock rejäla satsningar på utbildning och en bättre matchning på arbetsmarknaden. Vi Socialdemokrater vill se ett Kunskapslyft och en 90-dagarsgaranti för ungdomar som underlättar det arbetet. Lägg därtill 500 nya utbildningsplatser på Mittuniversitetet och satsningar på förbättrad kvalitet i grundskolan.

I vår del av landet krävs också goda möjligheter till transporter och en säker energiförsörjning. Därför är det bra att vi Socialdemokrater är beredda att satsa på ytterligare en delsträcka med dubbelspår på Ostkustbanan. Det räcker såklart inte, men är ett betydande steg framåt jämfört med de senaste årens bristande satsningar på infrastruktur. När det gäller en säker energiförsörjning så har vi socialdemokrater länge önskat och bjudit in till blocköverskridande samtal om det framtida energibehovet och möjliga lösningar. Vi hoppas nu att även allianspartierna tar till sig detta.

Oavsett på vilket sätt det sker kommer möjligheten till fler innovationer, förbättrad utbildning, satsningar på infrastruktur och en säker energiförsörjning kraftigt underlättas om arbetet sker genom samarbete och så långt som möjligt med samsyn. Därför välkomnar vi att näringslivet i vår region nu lyfter dessa frågor och hoppas att fler aktörer vill vara med i arbetet.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot näringsutskottet, Västernorrland

Peder Björk (S), oppositionsråd Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons